Kandidatura za EU – politička zaostavština ubijenog premijera

Izvor: Politika, 13.Mar.2012, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura za EU – politička zaostavština ubijenog premijera

Tadić: Đinđićeva ideja je bila da oni koji se bave javnim poslovima treba da promene ponašanje, pre svega u ophođenju prema političkim protivnicima

Polaganjem venaca i cveća, šetnjama i finalom takmičenja „Besede u Zoranovu čast”, širom Srbije juče je obeleženo devet godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, na kojeg je 12. marta 2003. godine izvršen atentat ispred zgrade Vlade Srbije.

Članovi Predsedništva Demokratske stranke predvođeni predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije Borisom Tadićem i suprugom ubijenog premijera, Ružicom Đinđić položili su cveće i odali poštu na Đinđićevom grobu u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Nešto ranije, u Aleji velikana poštu prvom demokratskom predsedniku Vlade Srbije odali su i ministri u Đinđićevoj vladi. Premijer Mirko Cvetković i članovi njegovog kabineta položili su venac u dvorištu Vlade Srbije ispred ulaza gde je ubijen Đinđić. Venac su u dvorištu vlade položili i nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković i članovi kabineta Zorana Đinđića.

Na dan kad je ubijen Đinđić, proglašen je i pobednik ovogodišnjeg takmičenja „Besede u Zoranovu čast”: Urošu Pavloviću iz Kikinde nagradu je uručio predsedavajući žirija, lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić.

On je poručio da se reforma najpre mora desiti u pojedincu, pa onda i u čitavom društvu. Tadić je istakao da se taj društveni i mentalni kod mora promeniti, onako kako je to preporučivao i Đinđić, jer će Srbija samo na taj način u materijalnom smislu prosperirati kao neke ekonomski naprednije države. „Reforma se prvo dešava u čoveku, u pojedincu. Zoranova ideja je bila i da oni koji se bave javnim poslovima treba da promene ponašanje, pre svega u ophođenju prema političkim protivnicima”, rekao je Tadić, podsetivši da je upravo zahvaljujući Zoranu Đinđiću u Srbiji okončana era u kojoj se zbog javno izrečenog mišljenja moglo i poginuti.

Devet godina posle ubistva Đinđića, Srbija je kandidat za članstvo u EU, a visoki funkcioner nemačkog ministarstva spoljnih poslova Nikolaus Lambsdorf smatra da je to nesumnjivo politička zaostavština Zorana Đinđića.

Predsednica beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht, izjavila je za nemački radio da, iako danas mnogi Đinđića vide kao miljenika Zapada, on za života nije uvek imao neophodnu podršku za svoje pragmatične i često rizične političke odluke. „Dok je bio živ nije dobio dovoljno podrške ni od te iste Evrope – više mu je obećano, nego što mu je dato. Mnogo toga je i naša odgovornost, ali nismo samo mi odgovorni za tok kojim je Srbija išla poslednjih 12 godina.”

Fondacija dr Zoran Đinđić navela je u saopštenju da je rekonstruisan Virtuelni muzej posvećen ubijenom srpskom premijeru, a na adresi www.zoranđinđic.org, posetioci će ubuduće moći da naruče i Đinđićeve knjige.

Tanjug

----------------------------------------------

„Šetnja za Zorana”

Oko 20.000 građana učestvovalo je juče u „Šetnji za Zorana”, koju je organizovala Liberalno-demokratska partija u znak sećanja na ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Građani su, oko 12 sati, od sedišta LDP-a u Siminoj ulici krenuli ka zgradi Vladi Srbije, noseći crvene i bele ruže. Kolonu su predvodili lideri Preokreta, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać i Dragan Milovanović iz Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata.

Pored njih, u šetnji su učestvovale i brojne javne ličnosti koje podržavaju Preokret.

Građani kojih je, prema procenama policije i organizatora, bilo oko 20.000, do zgrade Vlade Srbije došli su preko Terazija, Ulicom kralja Milana i Kneza Miloša. Na mestu ubistva premijera, u dvorištu Vlade Srbije, položili su cveće.

Lider LDP-a Jovanović izjavio je da je od ubistva Đinđića prošlo dosta godina, ali da to vreme nije umanjilo značaj ideja koje ubijeni srpski premijer simbolizuje. „Verujem da je devet godina Srbiji bilo dovoljno da nauči mnogo toga na lekcijama koje nam je ostavio Zoran Đinđić”, rekao je Jovanović. On je kazao i da mnogi danas pitaju da li bi Srbija bila drugačija da Đinđić nije ubijen, ocenivši da bi naša zemlja bila mnogo bolja da je nastavila putem kojim je išla do 12. marta 2003. godine. „Život u Srbiji koju je video Zoran Đinđić nije bio život bez problema, već život sa jasnim ciljem u kojem se izazovima išlo u susret”, istakao je Jovanović.

Predsednik SPO-a i jedan od lidera Preokreta Drašković rekao je da politička pozadina ubistva srpskog premijera ne može biti otkrivena sve dok ne budu otvoreni tajni dosijei i dodao da oni neće biti otvoreni sve dok ne dođe do radikalne promene Srbije i dok pravila i principi Evrope na zavladaju i u našoj zemlji.

Učesnici „Šetnje za Zorana” su se od Vlade Srbije, preko trga Slavija i Bulevara kralja Aleksandra, uputili do Aleje velikana na Novom groblju, gde su položili cveće na Đinđićev grob.

Kolona je kroz Beograd prolazila u tišini, bez skandiranja i transparenata, a učesnici su nosili samo bedževe Preokreta na kojima piše: „Istina!”.

Tanjug

----------------------------------------------

Živković: Srbiji danas ponovo treba Đinđićeva energija

Bivši premijer Srbije Zoran Živković ocenio je juče da u Srbiji ne postoji politička volja da se otkrije politička pozadina ubistva Zorana Đinđića.

On je ocenio da je u proteklih devet bar sedam godina potrošeno vreme u kojem su se političari i na vlasti i u opoziciji bavili sami sobom, ali nikada onim što je bilo Đinđićevo obeležje da što pre, hrabrije i odlučnije Srbiju pomeri napred i od nje stvori modernu državu. „Srbiji danas ponovo treba energija, hrabrost, mudrost i odlučnost koju je nosio sam Zoran”, rekao je Živković.

On je dodao da se nada da u Srbiji postoje ljudi koji će kao ekipa nadoknaditi energiju koju je Đinđić imao.

Fonet

objavljeno: 13.03.2012.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.