Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KALIFA HAFTAR OPLEO PO ERDOGANU: Turci prebacuju plaćenike i teroriste u Tripoli! (VIDEO)

Koriste primirje u Libiji.

Turska i Vlada nacionalnog jedinstva Libije iskoristile su primirje u Libiji za prebacivanje plaćenika iz Sirije, rekao je komandant Libijske nacionalne armije maršal Kalifa Haftar.

- Turska i Vlada (Fajeza) Saradža iskoristile su privremeno primirje za prebacivanje većeg broja sirijskih plaćenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << turskih vojnika, terorista i oružja u Tripoli – preko mora i vazduha. To je kršenje primirja. Mi imamo pravo da reagujemo na ta kršenja - rekao je Haftar.

On je dodao da Libijska nacionalna armija podržava ideju morske patrole evropskih država kako bi se sprečilo da Turska prebacuje oružje Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

- EU treba da kontroliše isporuke oružja sirijskim i turskim plaćenicima-teroristima koji su stigli u Tripoli, preko Turske. Podržavamo organizovanje evropske morske patrole koja će omesti Tursku da nastavi sa dopremanjem oružja i plaćenika u Tripoli - izjavio je Haftar.

Italija smatra da bi efikasna mera za poštovanje embarga na isporuke oružja u Libiju moglo biti patroliranje vazdušnim prostorom u okviru misije EU.

U Moskvi su 13. januara održani međulibijski pregovori u kojima su učestvovali predstavnici Rusije i Turske. Haftar je napustio Moskvu, a da prethodno nije potpisao sporazum o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Više o ratovima u Siriji, Iraku i Jemenu čitajte OVDE.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Tripoli,   Turska,   Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Iskoristili su primirje i sad prebacuju plaćenike. Naše strpljenje je pri kraju"

Izvor: B92, 21.Feb.2020

Turska i Vlada nacionalnog jedinstva Libije iskoristile su primirje u Libiji za prebacivanje plaćenika iz Sirije, izjavio Halifa Haftar..."Turska i Vlada (Fajeza) Saradža iskoristile su privremeno primirje za prebacivanje većeg broja sirijskih plaćenika, turskih vojnika, terorista i oružja u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.