Južna Koreja se ne bori efikasno protiv seksualnih prestupa na internetu

Izvor: Beta, 16.Jun.2021, 10:04

Južna Koreja se ne bori efikasno protiv seksualnih prestupa na internetu

Južna Koreja se ne bori na efikasan način sa široko rasprostranjenim fenomenom seksualnih prestupa na internetu, saopštila je danas medjunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch).Ta zemlja, koja je lider u sektoru novih tehnologija, ostaje duboko patrijarhalno društvo sa malo poštovanja prema pravima žena, navodi se u izveštaju organizacije.Južna Koreja se suočava sa fenomenom skrivenih kamera koje uglavnom muškarci postavljaju da bi snimali žene na javnim mestima - toaletima, prevozu ili kancelarijama. Takodje postoji "osvetnička pornografija", odnosno snimci koje odbačeni partner postavi na internet."Čini se da zvaničnici u južnokorejskom pravosudnom sistemu u kojem uglavnom dominiraju muškarci, često ne razumeju i ne priznaju da je reč o veoma teškim prestupima", navodi se u izveštaju.Medjunarodna organizacija dodala je da 2019. godine tužilaštvo nije otvorilo istragu za gotovo 45 odsto seksualnih prestupa počinjenih na internetu.Čak i u prisustvu dokaza, gotovo 80 odsto počinilaca je osudjeno samo na "novčanu ili uslovnu zatvorsku kaznu".Prestupi počinjeni sa skrivenim kamerama toliko su česti da su policajke redovno prinudjene da kontrolišu javne toalete kako bi se uverile da ne postoji takav uredjaj, navela je organizacija i dodala da su mnoge Južnokorejke rekle da izbegavaju javne toalete.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Razarajuće posljedice ‘epidemije’ digitalnog seksualnog uznemiravanja u Južnoj Koreji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jun.2021, 07:34

Novi izvještaj organizacije Hjuman rajts voč ukazuje da se Južna Koreja s napretkom tehnologije suočava s porastom digitalnih seksualnih uznemiravanja koji utiču na kvalitet života svih žena u toj zemlji s potencijalno razarajućim posljedicama po žrtve.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.