Jovanović nosilac manjinske liste na pokrajinskim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020, 19:15

Jovanović nosilac manjinske liste na pokrajinskim izborima

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović na pokrajinskim izborima biće nosilac manjinske liste "Koalicija za mir", a na izborima u Vojvodini članovi LDP-a nastupiće zajedno sa Bošnjačkom građanskom strankom (BGS) i Strankom Crnogoraca (SC).

Sa istim koalicionim partnerima, uz još neke stranke poput Udruženja građana "Rumuni Homolja", Udruženja Jugoslovena u Srbiji, Akcione mreže i asocijacije romskih organizacija, Vlaške narodne stranke, LDP će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učestvovati i na republičkim izborima, ali ne kao manjinska lista.

Pokrajinska izborna komisija, na sednici održanoj u nedelju. 7. juna, proglasila je izbornu listu Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Bošnjačka građanska stranka/Stranka Crnogoraca i donela Rešenje o utvrđivanju položaja koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Iako je Jovanović nosilac liste "Koalicije za mir" na pokrajinskim izborima, njegova stranka - LDP se ne spominje kao članica te koalicije, a u Rešenju PIK-a se navodi da je utvrđeno uvidom u Registar političkih stranaka, kao i u Statut, Program i osnivačke akte političkih stranaka koje čine koaliciju, da su BGS i SC stranke nacionalnih manjina.

Na parlamentarnim izborima, LDP neće nastupiti u koaliciji koja ima status manjinske, jer je Republička izborna komisija odbila taj zahtev kao neblagovremen.

Kako je pojašnjeno u Rešenju RIK-a, Komisija odlučuje o tome da li podnosilac izborne liste ima status političke stranke nacionalnih manjina ili koalicije stranaka nacionalnih manjina posebnim rešenjem, a na predlog podnosioca izborne liste, koji mora biti dostavljen pri podnošenju iste.

Prema zaključku RIK-a, taj predlog ovlašćeno lice "Koalicije za mir" dostavilo je tri dana nakon podnošenja izborne liste, zbog čega se on smatra neblagovremenim.

Na to rešenje može se podneti prigovor RIK-u u roku od 24 sata.

Cenzus za ulazak u parlament iznosi tri odsto osvojenih glasova birača, dok status manjinske koalicije označava istovremeno i niži cenzus za ulazak u pokrajinski parlament, odnosno on zavisi od broja birača koji su izašli na izbore i nevažećih listića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jovanović (LDP): Koalicija za mir je odgovor na pitanja koja usporavaju naše društvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2020, 13:26

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je predizborna Koalicija za mir, na čijem je čelu, "simbol građanske države" i "odgovor na sva pitanja koja usporavaju naše društvo"..."Na listi su Crnogorci, Bošnjaci, Vlasi, Romi, Srbi, ali su svi samo obični ljudi,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.