Izgubićemo i EU i   sever Kosova

Izvor: Blic, 29.Sep.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubićemo i EU i sever Kosova

Evropska unija i Amerika odbile su zahtev Beograda da se sa prelaza Jarinje i Brnjak uklone kosovski policajci i carinici. Beograd je stavljen pred ultimatum da odustane od tog zahteva i okrivljen je za prekid pregovora o Kosovu.

Predstavnici beogradskih vlasti kažu za "Blic” da je situacija u kojoj su se Srbi našli na severu Kosova neodrživa, da ne mogu da prihvate uslove dijaloga koji idu naruku samo albanskoj strani, iako je ulog dalja evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << perspektiva Srbije.

Beograd je glavni okrivljeni i za situaciju na terenu u kojoj su, paradoksalno, Srbi takođe najveće žrtve. EU i NATO okrivili su Srbe za incidente na Jarinju u kojima je teško povređeno šest Srba i četiri vojnika Kfora. Sagovornici "Blica” slažu se da bez podrške iz Brisela Srbija ne može ni da obezbedi sigurnost Srbima na severu Kosova. Ulog su životi i sudbine Srba severno od Ibra.

- Prvi korak je da se utvrdi šta se zaista događalo na prelazu Jarinje u utorak i tražimo istragu. Bez obzira na to što su se i Euleks i Kfor svrstali na albansku stranu, mi i dalje želimo i u njima i u EU da vidimo partnere i znamo da je jedini izlaz u dijalogu, ali dijalog ne može da krene sa pozicija na kojima su Albanci u prednosti - kaže za "Blic” Goran Bogdanović, ministar za KiM.

Tadić zvao Rasmusena

Državni vrh juče je bio zatečen nepovoljnim razvojem događaja i na severu Kosova i u Briselu, gde su prekinuti pregovori Beograda i Prištine. Na brojna pitanja "Blica” šta se dalje preduzima i koje diplomatske akcije su u toku, u kabinetu predsednika Srbije rečeno nam je da je Tadić stupio u kontakt sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom i da je od njega zatražio istragu posebno o tome da li je Kfor upotrebio bojevu municiju protiv nenaoružanih građana.

Glavni srpski pregovarač Borko Stefanović vratio se neobavljena posla iz Brisela uz konstataciju da bi "bilo besmisleno razgovarati sa Prištinom o tim pitanjima u senci upotrebe oružane sile Kfora protiv nenaoružanih građana”.

- Krv koja je pala obavezuje nas da pre svega to rešimo. Naša ruka je pružena, ali akutna i zapaljiva situacija na severu je prioritet - rekao je on i dodao da "postoji negativna percepcija da Srbija treba samo da prihvati sadašnje stanje nastalo nakon jednostranih poteza Prištine, uz podršku međunarodne zajednice”.

Robert Kuper i Filip Riker, predstavnici EU i SAD, odbili su sa Stefanovićem da razgovaraju o prelazima, a Kuper je naglasio da dijalog "neće biti nastavljen pošto srpska delegacija nije spremna da nastavi razgovore”. Najavio je, ipak, juče po podne da će uskoro doći u Beograd i Prištinu kako bi organizovao novu rundu razgovora dva tima.

Potezi očajnika

- Srbija sada, posle prekida pregovora u Briselu i incidenata na Jarinju, ima jako malo prostora da bilo šta uradi za sever Kosova. Prekid dijaloga je potez očajnika kojim Beograd nastoji da skrene pažnju međunarodne zajednice na položaj Srba na Kosovu i na naše interese. Međutim, ključno je shvatiti da zapadne sile odlučuju o Kosovu i da je sada došao na naplatu račun iz devedesetih - kaže za "Blic” Ognjen Pribićević, ekspert za međunarodne odnose i bivši ambasador Srbije u Berlinu.

On ističe da Srbija ne može da brani sever Kosova niti interese Srba u tom delu bez podrške Brisela, kao i da odustajanjem od pregovora rizikuje da izgubi evropsku perspektivu Srbije. Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže za "Blic” da je glavno u ovom trenutku pokrenuti veliku diplomatsku akciju sa ciljem da se istraži šta se dogodilo na Jarinju i kakva je odgovornost Kfora.

- Očigledno je sve bilo usmereno na to da se prekinu pregovori i da se za to okrivi Beograd. Vlast u Srbiji mora da insistira na tome da se carinici i policajci Kosova udalje, jer oni su postavljeni na prelaze silom i Srbi ih ne prihvataju. Ako to ne može da uradi, Beograd onda treba da digne ruke od svega i kaže Srbima da se vrate kućama i ne rizikuju svoje živote na barikadama - kaže Simić za "Blic”.

Uloga Prištine

Kosovske vlasti koriste sve lošiju poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici i predstavljaju se kao pravi zaštitnici reda. Premijer Kosova Hašim Tači osudio je juče napad na pripadnike Kfora i Euleksa i pozvao sve građane Kosova na severu da se vrate miru, stabilnosti, saradnji i da se integrišu u institucionalni život. Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuči rekao je da vlada ima jasan plan za uklanjanje blokade na severu i za uspostavljanje vlasti na čitavoj teritoriji Kosova.

Predstavnici međunarodne zajednice juče su listom pozivali na nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao jedino rešenja. Najavljene su vanredne konsultacije Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Ambasador Nemačke Volfram Mas je izrazio nadu da će dijalog Beograda i Prištine u Briselu biti nastavljen, a ambasadorka SAD Meri Vorlik ocenila je da je važno učiniti napore da se kroz dijalog Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja.

Zvanična Moskva izrazila je juče naročitu zabrinutost zbog nasilja protiv srpskog stanovništva koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora, pozivajući istovremeno Kfor i Euleks da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić kaže za „Blic" da bi „Srbija najpre morala da razgovara sama sa sobom. Ja znam samo to da su naše šanse sve manje, da je Kfor ugrozio goloruke ljude i da je strašna situacija". Lider DSS Vojislav Koštunica traži da Srbija odbaci sve ucene EU. Čedomir Jovanović, lider LDP, upozorava da „ustajemo od stola koji je naša jedina prilika da uradimo nešto racionalno".

Povezane vesti: Rogozin: NATO stvara novi konflikt na Balkanu Bogdanović: Kfor izbegava razgovore o neredima na Jarinju Srbi ojačali barikade na mostu u Kosovskoj Mitrovici Povređeni Srbi: Kfor pucao na nas iako smo bili nenaoružani Gorani: Vlada Kosova će raditi na poboljšanju položaja Srba
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.