Islamska država uništila Trijumfalnu kapiju u Palmiri (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2015, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država uništila Trijumfalnu kapiju u Palmiri (FOTO)

DAMASK - Pripadnici Islamske države (IS) raznijeli su Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri, rekao je sirijski ministar antikviteta Mamun Abdelkarim za Rojters.

Abdelkarim je rekao da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je raznijeta Trijumfalna kapija, biser postojeće kolekcije u gradu oazi.

U tom gradu, džihadisti su prethodno uništili svetilište posvećeno Baal Šaminu i 2.000 godina stari Belov hram. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

IS kontroliše Palmiru od maja, kada je iz njega protjerala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja.

Islamisti smatraju te objekte svetogrđem.

Grad Palmira, uključujući i četiri groblja van gradskih zidina, upisan je na Uneskovu listu svjetskog naslijeđa 1980.

Uništavanje drevnih lokaliteta postalo je manir Islamske države.

Uz uništenja u Siriji, Islamska država uništila je statue, svetilišta i rukopise u iračkom gradu Mosulu i drevni asirski grad Nimrud.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Militanti ISIL-a raznijeli Slavoluk pobjede u Palmiri

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Okt.2015

Militanti Islamske države raznijeli su Slavoluk pobjede, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri, rekao je u nedjelju šef za sirijske starine Maamoun Abdelkarim...Abdelkarim je rekao za Reuters kako su mu izvori u Palmiri potvrdili da je raznijet Slavoluk pobjede, dragulj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

ISIS uništio drevnu Trijumfalnu kapiju u Palmiri

Izvor: Mondo, 05.Okt.2015

"Islamska država" raznela je Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri, rekao je sirijski ministar zadužen za istorijsko nasleđe Mamun Abdelkarim...Foto: Internet..Abdelkarim je rekao da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je razneta Trijumfalna kapija,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.