Islamisti: Doka Umarov je mrtav

Izvor: RTS, 19.Mar.2014, 02:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamisti: Doka Umarov je mrtav

Ruski državni neprijatelj broj jedan, lider čečenskih islamista Doka Umarov je mrtav, objavljeno je na sajtu radikalnih islamista. Bez potvrde u Moskvi. Nejasne okolnosti pod kojima je Umarov ubijen. Najtraženiji lider radikalnih islamista na Kavkazu i čovek koji je pretio da će uništiti Zimske olimpijske igre u Sočiju, Doka Umarov je mrtav, objavljeno je na sajtu Kavkaski centar, glasilu islamista na čijem se čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Umarov nalazio.

Tekst o smrti Umarova, međutim, ne prate nikakvi detalji, već samo kratka biografija lidera pobune protiv Rusije, navodi Njujork tajms.

Ruske vlasti još nisu komentarisale ovaj izveštaj.

Njujork tajms citira Grigorija Švedova, urednika informativnog servisa "Kavkaski čvor", koji je rekao da su izveštaji o smrti Doke Umarova "procureli" krajem januara na Jutjubu.

Razliku u vremenu objavljivanja, Švedov objašnjava pretpostavkom da je islamistički sajt vest o smrti lidera čečenskih islamista dobio od kurira,kao i da nije ubijen u akciji ruskih snaga bezbednosti.

Umarova povezuju i sa uzastopnim terorističkim napadima na Volgograd, u kojima su život izgubile 34 osobe, a veći broj ljudi je povređen. Odgovornost je preuzeo za ranije napade na moskovski aerodrom Domodedovo, kao i na podzemnu železnicu.

Umarov je nekada bio vođa čečenskih separatista, ali se nakon sloma njihovog otpora okrenuo radikalnom tumačenju islama i proglasio se kavkaskim emirom.

Njegov cilj je stvaranje nezavisne islamske države na području ruskih kavkaskih republika Čečenije, Dagestana i Ingušetije, ali i šire.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Islamisti: Doku Umarov je mrtav

Izvor: RTS, 19.Mar.2014

Ruski državni neprijatelj broj jedan, lider čečenskih islamista Doku Umarov je mrtav, objavljeno je na sajtu radikalnih islamista. Bez potvrde u Moskvi. Nejasne okolnosti pod kojima je Umarov ubijen. ..Najtraženiji lider radikalnih islamista na Kavkazu i čovek koji je pretio da će uništiti Zimske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.