Haradinaj: Nećemo da pregovaramo o Trepči

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Nećemo da pregovaramo o "Trepči"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj odbacio je mogućnost pregovora o statusu rudarskog kombinata "Trepča" u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.
Ramuš Haradinaj je, povodom izjave portparolke EU Maje Kocijančič da pitanje statusa "Trepče" treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine, na Fejsbuku napisao da je takav >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stav "neprihvatljiv", jer "krši suverenitet države Kosovo".

Haradinaj je naveo da "Trepča" nije otvoreno pitanje u odnosima Beograda i Prištine, i da građani i institucije Kosova nikad neće dozvoliti pravljenje "lažnih tema" čiji je cilj, po njegovom mišljenju, podela Kosova.
O toj temi je govorio i nakon sednica vlade u Prištini. 
"Što se tiče 'Trepče', to je zakon Kosova. Trepča je na Kosovu i pod jurisdikcijom Kosova. Statut proističe iz zakona i bez presedana je da neko komentariše takvu odluku o imovini Kosova, koja je izglasana sa dve trećine glasova. Oni ne znaju gde su im odgovornosti. Uključivanje ove teme u dijalog, predstavlja poziv na destabilizaciju i vodi u nju. Meni je drago što smo tu temu završili i drago mi je što neće ni u Briselu da imaju brigu 'Trepče'", rekao je Haradinaj.
Maja Kocijančič je ranije izjavila da pitanje statusa "Trepče" treba da bude rešeno kroz pravnoobavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i naglasila da "sva otvorena pitanja u odnosima dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga".
Ramuš Haradinaj je izjavio i da je odluka o uvođenju takse od 100 odsto na srpske proizvode, odluka Kosova i da je uslovljavanje nastavka dijaloga neprihvatljivo.
"Ako napravimo spisak uslovljavanja, tražili bismo od Srbije da nam se izvini za zločine koje je počinila na Kosovu, tražili bismo povratak nestalih i tako redom. Tako da mislim da je neprihvatljivo uslovljavati dijalog, jer ne gubi samo Kosovo ako ne dođe do dijaloga. Gubi čitav region i šire. Bilo bi dobro vratiti se dijalogu, a taksa će ostati do priznavanja. Verujem da nećete imati više sumnje u tu odluku. Bar do priznanja", rekao je Haradinaj na konferenciji za medije nakon sednice vlade u Prištini.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HARADINAJ OPET DIVLJA Posle opomene iz EU zbog Trepče, optužio ih da serviraju LAŽNE TEME

Izvor: Blic, 05.Feb.2019

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj odbacio je danas mogućnost pregovora o statusu rudarskog kombinata "Trepča" u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu. Tom izjavom on je odgovorio na saopštenje portparolke EU Maje Kocijančić koja je ranije poručila da pitanje statusa "Trepče" treba da bude deo...

Nastavak na Blic...

Haradinaj: Nećemo da pregovaramo o Trepči u dijalogu sa Beogradom

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2019

PRIŠTINA - Kosovski premijer Ramuš Haradinaj odbacio je danas mogućnost pregovora o statusu rudarskog kombinata "Trepča" u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.