Izvor: Blic, 13.Jan.2018, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"HVALA, ALI NE HVALA" Zašto cela opozicija BEŽI od Saše Radulovića?

"Hvala, ali ne hvala" otprilike zvuči odgovor tri opoziciona pokreta kojima je Pokret "Dosta je bilo" (DJB) juče uputio poziv za razgovor o saradnji na beogradskim izborima.

DJB je pokrete Luke Maksimovića Belog, Dveri i "Ne davimo Beograd" označio kao "istinske opozicione političke organizacije" sa kojima, doduše, postoje velike ideološke razlike ali, "DJB prepoznaje da se radi o poštenim ljudima koji žele istinsku promenu, demontažu partijske države i izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uređenog društva koje će raditi u interesu svih građana".

Takođe, navedeno je i da ovaj poziv na saradnju nema veze sa prelaskom cenzusa, iako su u DJB "svesni su toga i da će mnogi pokušati ovo da napadnu i izvrnu u priču o cenzusu".

Vrlo malo vremena je prošlo od poziva do prvog odgovora koji je stigao od "Ne davimo Beograd". Ova organizacija se zahvalila na pozivu, ali i odgovorila da će na predstojeće izbore izaći samostalno.

Nedugo zatim oglasio se i Beli Preletačević, sa gotovo istim odgovorom.

- Hvala na pozivu stvarno, ali nisam zainteresovan za ni za kakve pregovore i razgovore o saradnji. Želim svima sve najbolje pa da se dogovore kako treba - napisao je Beli na svojoj Fejsbuk stranici.

Razgovor će jedino prihvatiti Dveri, odakle navode da to u isto vreme ne znači i dogovor.

- Razgovoru ćemo se odazvati, i oni bi trebalo da se dese tokom vikenda. Želimo da čujemo o čemu se radi, šta su predlozi pa ćemo, kao i sa drugima sa kojima imamo kontakte, o tome odlučiti na stranačkim organima, verovatno tokom naredne nedelje - kažu za "Blic" u Pokretu "Dveri".

Poziv na razgovore ovim političkim organizacijama izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, pa je i sam lider DJB Saša Radulović pokušavao da objani razloge poziva za razgovore.

- Mi mislimo da bi koalicija DJB, Belog, Dveri i NDBG i pored ogromnih ideoloških razlika, pobedila u Beogradu jer su teme u Beogradu korupcija i komunalna pitanja oko kojih se slažemo i želja glasača za promenom i novim neukaljanim ljudima. Žao nam je što nije prihvaćena - napisao je, između ostalog, Radulović.

Na pitanje kako vide odbijanje razgovora pojedinih pokreta, u DJB kažu za "Blic" da je to pitanje za njih, i da su oni na razgovore pozvali "poštene ljude koji nikada nisu zloupotrebljavali javne resurse, s ciljem da nijedan opozicioni glas ne bude bačen i da se ponudi izbor". Kažu i da ih napada "samo kamuflirana opozicija".

- To nije opozicija, to je siva zona stranaka koje više liče na SNS, koje su bile na vlasti, zloupotrebljavali javna ovlašćenja i imovinu, radili sve ovo što SNS radi danas i svojim neodgovornim vršenjem vlasti dovele SNS na vlast. Situacija danas u Šapcu je ista kao i u Beogradu. To hoćemo da menjamo. Opozicija ili jesi ili nisi. Nema međustanja. Naši osiromašeni građani zaslužuju pravu i odgovornu opoziciju - kažu u DJB.

Kurta, Murta, Aleksandar i Dragan

Na pitanje kako tumače odbijanja većine stranaka da sa njima sarađuju, pa čak i razgovaraju, u Pokretu navode da su oni "državotvorna organizacija koja ne pravi dilove i kompromise sa strankama koje imaju istoriju zloupotrebe novca građana Srbije".

- Dosledni smo, uporni i racionalni. Mi želimo da oteramo SNS, ali i istinski promenimo način na koji se 30 godina neodgovorno raspolaže novcem i imovinom građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Naš protivnik su partijska država i političari koji jašu građane, kako god se zvali: Kurta, Murta, Aleksandar ili Dragan. A te promene ne može da sprovede kamuflirana opozicija iz sive zone - ističu u DJB.

Kako za "Blic" objašnjava izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, Pokret DJB je ovim pozivom želeo da uradi nekoliko stvari.

- Najpre, želeo je da pokaže da je DJB stranka koja poziva na ujedinjenje, jer niko ne želi da bude okrivljen za to da ne želi da sarađuje sa drugima, dok je druga stvar demonstracija čvrstog stava protiv SNS, ali i drugim strankama koje su rukovodile u nekom trenutku prestonicom. Na kraju, oni su verovatno bili svesni da je saradnja sa "Ne davimo Beograd" malo verovatna, ali su na ovaj način otvorili vrata saradnji sa Dverima, o kojoj se inače već neko vreme priča - navodi Klačar, koji objašnjava da odnosi između ove dve stranke nisu loši, naprotiv.

Na pitanje zašto je DJB jedina stranka koja je izostala iz bilo kakvih razgovora sa proevropskom, građanskom opozicijom, on objašnjava da bi jedan od razloga mogao da bude taj što ovaj Pokret u istraživanjima ne pokazuje da donosi prednost i nekakvu sinergiju glasova u koalicionim aranžmanima.

- Ne znam kakvi su lični odnosi među predstavnicima stranaka, mada je DJB prilično oštrog rečnika prema velikom broju političkih aktera. Možda to može biti razlog, ali pre bih rekao da je reč o tome koji potencijal ima - objašnjava Klačar, koji kaže da DJB i Dveri, pojedinačno, prema aktuelnim istraživanjima nemaju dovoljno za prelazak cenzusa.

(Lana Gedošević)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.