Grčka u dubokoj recesiji

Izvor: Blic, 15.Feb.2012, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka u dubokoj recesiji

Prema podacima koji su danas objavljeni u Atini, Grčka se nalazi u dubokoj recesiji, jer je bruto domaći proizvod u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju bio manji za sedam odsto nego u istom periodu 2010. godine.

Privreda Grčke beleži negativne stope rasta od kraja 2008. godine, a jedini izuzetak bilo je prvo tromesečje 2010. Prošla godina završena je sa padom od pet procenata, a nema nagoveštaja da bi taj trend mogao da bude zaustavljen.

Zbog katastrofalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanja u privredi i smanjenja kreditnog rejtinga, Grčka od 2010. godine više nije u mogućnosti da finansira veliki budžetski deficit prodajom dugoročnih obveznica i preživljava isključivo na pozajmicama koje joj daju Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Grčka se tako našla u začaranom krugu, jer zbog nametnutih izuzetno strogih mera štednje nije u stanju da izdvoji novac za podsticanje proizvodnje i povećanje BDP.

Povezane vesti: Ministri EU otkazali sastanak o Grčkoj jer nije ispunila sve zahteve Francuska odobrila porez na finansijske transakcije Grčka smanjuje broj državnih službenika EBA "impresionirana" spremnošću banaka na dokapitalizaciju Grčka pristala da otpusti 15.000 radnika iz javnog sektora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.