Gadafijev sin (ni)je ubijen

Izvor: RTS, 05.Avg.2011, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijev sin (ni)je ubijen

Tripoli demantovao da je Hamis Gadafi, sin libijskog vođe Moamera el Gadafija, ubijen sinoć tokom bombardovanja Zlitana. Pobunjenici tvrde suprotno. Nema zvanične potvrde NATO-a. Ubijena još 31 osoba.

13.20 - Tvrdnje pobunjenika da je Hamis Gadafi ubijen su "prljavi trikovi pobunjenika". 

13.00 - Sve govori da tvrdnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pobunjenika da je Hamis Gadafi ubijen u vazdušnom napadu NATO nisu istinite, javlja Al džazira. NATO potvrdio da je izveo dva napada.

11.31 - Desetak snažnih eksplozija potreslo Tripoli od jutros, javlja libijska državna televizija.  

Jedan od sinova libijskog vođe Moamera el Gadafija, Hamis je, prema tvrdnjama pobunjenika, ubijen sinoć u vazdušnom napadu NATO-a na grad Zlitan, 150 kilometara istočno od Tripolija, javlja Rojters.

Portparol libijskih pobunjenika Mohamed Zavavi rekao je da je Hamis Gadafi među 32 osobe koju su poginule u napadu avijacije NATO-a.

Prema njegovim rečima, opozicija je do tih informacija došla zahvaljujući "špijunskim aktivnostima koje sprovodi u najbližem Gadafijevom okruženju".

Međutim, tokom rata u Libiji nekoliko puta plasirana je vest da je Hamis, koji je predvodio specijalne snage koje se bore u Zlitanu, poginuo.

NATO kaže da ne može ništa da potvrdi, jer nema ljude na terenu, ali da pokušava da sazna da li su navodi o Hamisovoj smrti tačne, dok iz Tripolija još nije stigao zvaničan komentar.

Pobunjenici su, inače, nedeljama pokušavali da ostvare novi proboj ka zapadu i osvoje Zlitan, kako bi otvorili priobalni put prema Tripoliju.

U ofanzivi na Zlitan pretrpeli su velike gubitke, a verovali su da je 32. brigada libijske vojske, pod komandom Hamisa, vodila ofanzivu vladinih snaga.

Al Džazira piše da bi za pobunjenike i borbe na zapadnoj liniji fronta bilo veoma značajno ukoliko je Hamis zaista ubijen, s obzirom na to da je Hamis bio operativni komandant za oblast Misurate.

Libijska vlada je početkom maja saopštila da je u napadima NATO-a ubijen Gadafijev najmlađi sin Seif el Arab i troje unučadi.

Gadafijeva ćerka Hana poginula je u aprilu 1986. godine, kada su američki avioni bombardovali Tripoli u znak odmazde za bombaški napad libijskih agenata na jednu diskoteku u Berlinu, kada je troje ljudi ubijeno a više od 200 ranjeno.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Tripoli

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.