Fajon: Beograd tražio da budem izuzeta iz dijaloga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 16:54

Fajon: Beograd tražio da budem izuzeta iz dijaloga

Evropska poslanica Tanja Fajon izjavila je danas da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca, apostrofirajući predsednika Skupštine Ivicu Dačića, i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer EU ima jasna interna pravila o predstavljanju.

"Nisam to čula od predsednika Vučića, već mi je Dejvid Mekalister preneo svoj razgovor sa Ivicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dačićem, koji je tražio da ja ne budem više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer EU i mi u Evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja", rekla je Fajon za TV Nova S.

Fajon, predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, rekla je i da evropska strana nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

"Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš", rekla je Fajon i dodala da postoje pravila sa evropske strane, pa je tako predviđeno da u ime grupacija u EP prisutni budu ona i Vladimir Bilčik i da je za njih samo važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga.

Na pitanje zašto je njeno učešće sporno za vlasti u Srbiji, ona je rekla da ne zna konkretne razloge, ali da je navikla, kako kaže, da političari na različite načine koriste njeno ime

"To je izgleda deo političke kulture u Srbiji, a ne samo u Srbiji, već i u Sloveniji" rekla je ona.

Fajon je rekla da još nije poznato ko će sa srpske strane učestvovati u tim razgovorima, ali se istakla da se nada da bi to moglo biti poznato posle razgovora koje će, kako je navela, u četvrtak voditi predsednik srpskog parlamenta i predstavnik EU Dejvid Mekalister.

"Spremni smo za te razgovore i hteli bismo da bude što je pre moguće. Moramo sa Dačićem da razgovaramo ko će biti pregovarači i kako će teći dijalog. Zbog epidemije se ne može putovati, pa ćemo razgovore početi onlajn", objasnila je ona.

Fajon je odbacila primedbe da ti razgovori ugrožavaju suverenitet Srbije, a na pitanje da li se stiče utisak da vlast u Beogradu nije toliko posvećena evropskim integracijama odgovorila da svakoj vladi treba dati 100 dana da pokaže koje su joj namere.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.