FUDBALER IZ KOLUMBIJE: Bio sam rob i žrtva trgovine ljudima u Bosni

Izvor: Kurir, 23.Okt.2013, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FUDBALER IZ KOLUMBIJE: Bio sam rob i žrtva trgovine ljudima u Bosni

Džekson je svoj slučaj ispričao predstavnicima ministarstva rada Kolumbije i precizirao da je pet godina živeo u noćnoj mori, od koje se, kako kaže, još uvek nije oporavio

Fudbaler iz Kolumbije Fil Džekson Ibarguen izjavio je da je pet godina, dok je nastupao u Bosni i Hercegovini, bio žrtva trgovine ljudima i fudbalski rob.

Ibarguen je 2008. godine stigao u Laktaše, a do ove godine nastupao je za Čelik iz Zenice, Slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz Tuzle, Slogu iz Gornjeg Vakufa (Uskoplje), Zrinjski iz Mostara.

“Pet godina bio sam rob – odnosno žrtva trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Kolumbijac.

Tu priču Ibarguen je ispričao predstavnicima ministarstva rada Kolumbije. Njega je primio tamošnji ministar rada kojeg je Džekson upoznao s detaljima boravka u BiH.

Početak njegove karijere bio je kao iz snova. Sa 20 godina postao je profesionalac i u ekipi Santa Fea zaradio je poziv za kolumbijsku U20 reprezentaciju, za koju je odigrao sedam utakmica.

Džekson je u avgustu 2008. godine stigao u BiH, gde su mu obećavali dobru platu i igranje u 1. ligi. No tada je, kaže, počela njegova drama.

“Igrao sam za klub Laktaši, odakle sam prešao u Čelik, gde su mi platili samo četiri meseca iako sam imao ugovor na godinu i po. Nakon toga prebacili su me u Slobodu, gde je situacija bila najteža jer nisam primao platu, već samo mali deo, od kojeg nisam mogao da plaćam ni stan”, rekao je Ibarguen ministru rada Kolumbije Rafaelu Pardou.

Džekson se u BiH oženio Bosankom Sandrom, s kojom ima dvoje dece. Tokom boravka u BiH, od avgusta 2008. do februara 2013. godine, tvrdi da mu nijedan klub nije isplatio novac po ugovoru.

Takođe, tvrdi, izgubio je priliku da zaigra u Hrvatskoj jer je ekipa koja je polagala prava na njegove usluge tražila previše novca od nekog od hrvatskih klubova, a više od godinu dana, navode iz ministarstva rada Kolumbije, nisu mu dali njegov pasoš. Ovim činom, smatraju u Kolumbiji, bila je ograničena njegova sloboda kretanja, delovanja i samostalnog odlučivanja.

Ibarguen se u Kolumbiju vratio zahvaljujući pomoći prijatelja, ali njegova noćna mora nije prestala pošto ne može da potpiše za novi klub dok ne dobije sve potrebne papire iz BiH, a nije uspeo ni da izvuče svoju porodicu iz Bosne, kako bi ih odveo u Kolumbiju.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

FUDBALER IZ KOLUMBIJE: Bio sam rob i žrtva trgovine ljudima u Bosni

Izvor: Dzungla.org, 23.Okt.2013

Džekson je svoj slučaj ispričao predstavnicima ministarstva rada Kolumbije i precizirao da je pet godina živeo u noćnoj mori, od koje se, kako kaže, još uvek nije oporavio OpširnijeKurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.