Evropski sud odlučio: Rusija je ubila Litvinjenka

Izvor: B92, 21.Sep.2021, 10:58

Evropski sud odlučio: Rusija je ubila Litvinjenka

Evropski sud doneo je odluku da je Rusija odgovorna za smrt Aleksandra Litvinjenka.

Podsećanja radi, on je preminuo posle trovanja polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom, 2006. godine u Londonu.

"Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju suda u Strazburu, prenosi Rojters.

Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbednosti FSB i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postao je glasni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Litvinjenko je pobegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina pre nego što je otrovan, a umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma snažnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu Milenijum. Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka, a takođe je otkriveno da su bivši pripadnik KGB Andrej Lugovoj i još jedan ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u operaciji koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti.

Rusija poriče bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski sud za ljudska prava: Rusija odgovorna za smrt Litvinjenka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Sep.2021

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u kojoj se navodi da je Rusija odgovorna za smrt bivšeg ruskog oficira bezbednosti Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu. Litvinjenko (43), otvoreni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, razboleo se 1. novembra 2006. godine, nakon što...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.