Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 06:06

Evropski parlament glasa o izveštaju o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta će u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o ovogodiššnjem izveštaju o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.
tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od "Srbije i Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju", što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament je posvećen pristupanju Srbije Evropskoj uniji i to je nepromenjiv stav, rekao je izvestilac tog tela za Srbiju uoči sednice na kojoj bi trebalo da bude usvojen izveštaj o našoj zemlji.
Poručio je da se pred Srbijom nalaze izazovi kao i na početku pristupnih pregovora - borba protiv organizovanog kriminala, poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja i druge reforme.
Komentarišući aktuelnu geopolitičku situaciju, kaže da Unija mora da se uveri da je za Srbiju strateški prioritet da krene ka Evropi.
Član mađarskog Fidesa Andor Deli ocenio je da poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji sadrži neprihvatljiva preterivanja za koja kaže da će kočiti proces pridruživanja narušiti kredibilitet Unije.
Poručio je da Srbija zaslužuje više podrške i razumevanja.
Evropski komesar za vanredne situacije Janez Lenarčić rekao je da Evropska unija očekuje da srpske vlasti učine opipljiv napredak u vladavini prava i dijalogu sa Prištinom, kao i da će te dve tačke odrediti brzinu pregovora Srbije o članstvu u Uniji, dok je Viola fon Kramon pozvala zvanični Beograd da se jasno okrene ka Evropskoj uniji.
U izveštaju se od Srbije i tzv. Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju. To je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu evropske institucije.
U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koju Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.
Usvojen na plenarom zasedanju, izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije koja nije pravnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.
Izvestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je vladu u Prištini da sprovede presudu Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani i da pokaže da nema selektivan pristup kada je reč o primeni vladavine prava. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament danas glasa o rezoluciji o Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jul.2022

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas će na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o rezoluciji o Srbiji na osnovu izveštaja koji je sačinio izvestilac Vladimir Bilčik.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.