Ekvador: Moreno nadomak pobede, dobro za Asanža

Izvor: B92, 20.Feb.2017, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekvador: Moreno nadomak pobede, dobro za Asanža

Kito -- Kadidat vladajuće stranke Ekvadora Lenjin Moreno nadomak je pobede u prvom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji.

Još uvek nije jasno da li će osvojiti dovoljno glasova kako bi izbegao drugi krug.

Moreno, kandidat koga je odabrao predsednik Rafael Korea lično, nakon 89 procenata prebrojanih glasova, ima 39 procenata, dok njegov glavni konkurent, bivši bankar Giljermo Laso, ima 28 odsto glasova.

Kako bi izbegao drugi krug izbora, Moreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi morao da osvoji ili većinu ukupnih glasova ili 40 procenata uz razliku od 10 procenata od najbližeg rivala.

On je i pre objavljivanja preliminarnih rezultata na osnovu izlaznosti sebe proglasio pobednikom i pozvao Lasoa, koji je siguran da će pobednik ipak biti odlučen u drugom krugu, da prizna poraz.

Ishod predsedničkih izbora nije važan samo stanovnicima Ekvadora, već i široj javnosti, pre svega zbog toga što bi mogao uticati na sudbinu osnivača Vikiliksa Žulijena Asanža, koji se od 2012. godine nalazi u ambasadi ove latinskoameričke zemlje u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je optužen za silovanje.

Moreno je nagovestio da će dozvoliti Asanžu da ostane, dok je Laso obećao da će ga izbaciti u roku od 30 dana od stupanja na dužnost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.