EU REAGOVALA POSLE BAJDENOVOG PISMA SRBIJI! Nikakav ultimatum ne dolazi u obzir, kompromis jedino rešenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2021, 12:44

EU REAGOVALA POSLE BAJDENOVOG PISMA SRBIJI! Nikakav ultimatum ne dolazi u obzir, kompromis jedino rešenje

Iako je američki predsednik Džo Bajden pozvao Srbiju na uzajamno priznanje sa Kosovom, Evropska unija smatra da je samo na Prištini i Beogradu postizanje neophodnog kompromisa.

Portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano istakao je za Insajderi da je glavna svrha dijaloga postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

Stano je odbio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da direktno prokomentariše Bajdenovo pismo upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kome potencira da je međusobno priznanje jedina opcija.

- Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije pomaže EU. Dijalog vodi Srbiju i Kosovo  ka evropskoj budućnosti. Na kraju će na Beogradu i Prištini biti  pronalaženje neophodnog kompromisa. Krajnji cilj ovog dijaloga je postizanje sveobuhvatnog sporazuma, pravno obavezujućeg za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije - rekao je Stano.

Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije i poručio da SAD žele međusobno priznanje Beograda i Prištine.

- U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara - piše u čestitki koju je Bajden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Bajden je u čestitki poručio da SAD ostaju „nepokolebljive u podršci“ evrointegracijama Srbije, sprovođenju reformi i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Кosovom "koji je fokusiran na međusobno priznanje".

- Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata. Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana - navodi se u čestitki.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Montogmeri: Poruka Bajdena očekivana, slede pritisci

Izvor: RTS, 08.Feb.2021

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže da ne treba da iznenađuje poruka koju je američki predsednik Džozef Bajden uputio predsedniku Srbije Aeksandru Vučiću u kojoj mu čestitao Dan državnosti Srbije i između ostalog poželeo postizanje sporazuma s Kosovom o međusobnom...

Nastavak na RTS...

Zašto je Bajdenovo pismo naljutilo Vučića?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2021

"Bajdenova čestitka je bila uperena ka tome da podvuče da Amerika neće biti adresa za dogovore mimo Evropske unije", kaže za RSE nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić. On tako komentariše pismo čestitku koju je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Bajden) uputio predsedniku Srbije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.