ERDOGAN ODBACIO KRITIKE ZBOG PRETVARANJA AJE SOFIJE U DŽAMIJU: To je napad na naša suverena prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2020, 09:46

ERDOGAN ODBACIO KRITIKE ZBOG PRETVARANJA AJE SOFIJE U DŽAMIJU: To je napad na naša suverena prava

Turski sud u četvrtak je saslušao sve činjenice u vezi s pretvaranjem Svete Sofije u džamiju i presudiće u roku od 15 dana

Kritike na račun Turske zbog mogućeg pretvaranja čuvene Aja Sofije iz muzeja u džamiju napad su na suverenitet turske države, kaže predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Optužbe protiv naše zemlje o Aja Sofiji direktno ciljaju naša suverena prava - rekao je Erdogan komentarišući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zabrinutost zbog predloga Zapada, posebno Grčke, Francuske i SAD, prenosi Rojters.

- Odlučni smo da nastavimo da štitimo prava muslimana, većinske vere naše zemlje, kao i pripadnika svih drugih vera i religija - dodao je on na svečanom otvaranju druge džamije u Istanbulu.

Erdogan je predložio vraćanje statusa džamije zdanju u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas jednog od najposećenijih spomenika u zemlji koji je pod zaštitom Uneska.

.

Turkey’s President Recep Tayyip #Erdogan rejects criticism over his willingness to convert Istanbul’s famed #HagiaSophia landmark into a mosque despite international and domestic concern.https://t.co/ZOYcPlzMdH

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) July 3, 2020

Ranije ove nedelje Turska je saopštila da je "šokirana" time što je državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao Erdogana da ne nastavlja s planom.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da struktura iz šestog veka, koja je devet vekova služila kao hrišćanska katedrala pre osmanskog osvajanja Carigrada 1453. godine, mora ostati otvorena za sve.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.