Džihadiste satima ispitivali o planovima

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadiste satima ispitivali o planovima

SARAJEVO - Kriminalistička obrada nad sedmoricom radikalnih islamista, koji su hapšenjem spriječeni da otputuju u Siriju, gdje su se namjeravali pridružiti ratnicima Islamske države (IS), danas je satima obavljana u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Osumnjičene su, kako saznajemo, istražioci ispitivali šta su im bile namjere, te "vagali" koliko su opasni za bezbjednost u BiH, nakon čega su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << njih petorica predati Tužilaštvu BiH, dok za preostalu dvojicu, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", kriminalistička obrada nije završena.

Potvrđeno nam je da su Tužilaštvu BiH predati Nevad Hušidić (29), Merim Keserović (19), Edin Tabaković (51), te Alaudin Ibrahimović (23) i njegov otac Ramiz Ibrahimović (62).

Kriminalistička obrada nije okončana za Huseina Erdića (34), te Midhata Traku (48), koji je juče popodne uhapšen u Zenici, zbog sumnje da je finansirao terorizam. Svi oni "pali" su u akciji "Damask", čiji je cilj borba protiv finansiranja i podsticanja terorizma, organizovanja terorističke grupe, vrbovanja za terorističke aktivnosti i pridruživanja stranim paravojnim formacijama. Za većinu se sumnja da su pokušali da odu u Siriju, a prema dostupnim informacijama, Hušidić, koji je uhapšen na sarajevskom aerodromu, nedavno je na Facebooku, uz fotografiju na kojoj je njegova sestra sa djetetom, napisao "moja sestra sa svojim talibanom".

Inače, borba sa svim osobama, za koje se sumnja da predstavljaju potencijalnu opasnost u BiH, nastavljena je i odlukom da se četvorica stranih državljana protjeraju iz BiH. Naime, inspektori Službe za poslove sa strancima pronašli su danas te osobe, za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH.

Na području Sarajeva pronađeni su Austrijanac S.F. (60) i državljanin Turske B.H. (30), a u Travniku su locirana dva državljanina Turske, A.G. (23) i V.J. (44). Od toga, S.F. i B.H. već su udaljeni iz BiH, dok se za preostalu dvojicu sprovode aktivnosti s ciljem njihovog udaljavanja iz BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.