Dvadeset godina od dolaska NATO na Kosovo i Metohiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset godina od dolaska NATO na Kosovo i Metohiju

U glavnom štabu KFOR u Prištini danas je obeleženo 20 godina od ulaska NATO snaga i vojnika zemalja partnera na Kosovo i Metohiju, a komandant ovih snaga Lorenco D'Adario poručio je da će KFOR nastaviti da garantuje bezbednost i slobodu kretanja svim zajednicama, dok je komandant združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo najavio nastavak saradnje sa Vojskom Srbije.

RTK2 na srpskom jeziku navodi da se navršilo 20 godina od ulaska blizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 50.000 vojnika iz 39 zemalja na Kosovo.

"U skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, Kfor je doprineo sigurnosti i slobodi kretanja za sve i nastaviće da to čini i u budućnosti. Kao rezultat svega toga, Kosovo je danas potpuno drugačije u odnosu na pre 20 godina. Taj napredak je imao svoju cenu. Tokom tih godina više od 200 vojnika KFOR-a izgubilo je život. Mi smo spremni da i dalje budemo u službi građana, na nepristrasan način i da ostanemo na putu ogromnog napretka koji smo postigli", kazao je D'Adario.

Navodi se da je KFOR najveća NATO operacija u Evropi, tokom čijih je 20 godina trajanja u borbenim i neborbenim aktivnostima život izgubilo 213 vojnika iz 28 zemalja.

Hrvatska pomaže formiranje vojske Kosova

Načelnik Generalštaba hrvatskih Oružanih snaga, Mirko Šundov izjavio je danas u Prištini da Hrvatska trenutno doprinosi svojim učešćem u snagama Kfora na tzv. Kosovu i misiji podrške na transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Šundov je to rekao tokom susreta sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Ramušem Haradinajem, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti Hrvatske i tzv. Kosova i regiona, prenela je prištinska Koha.

U saopštenju privremenih prištinskih institucija se navodi da su bilateralni odnosi Zagreba i Prištine "aktivni i prijateljski".

"Trenutno se kadeti Kosovskih bezbednosnih snaga obrazuju u HVO i još jedan broj na kursevima obuke za odbranu. Cilj ove saradnje je nastavak zajedničkih vežbi, poseta i dijaloga između institucija dve zemlje, kao i razmena informacija o regionalnim bezbednosnim pitanjima", navodi se u saopštenju.

"Njihova žrtva je predstavljala najvažniji doprinos jednom od najvećih NATO dostignuća još od Hladnog rata. To je bila pomoć ponovnom uspostavljanju mira i bezbednosti na čitavom Balkanu, u vreme kada je povratak sukobima delovao neizbežno. Zajedno smo posvećeni evropskoj bezbednosti i promociji mira u Evropi i šire", naveo je Fogo.

Navodi se da su nakon komemoracije poginulim vojnicima, admiral Fogo i genaral-major D'Adario održali su konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da nije u planu smanjenje broja vojnika KFOR, da je eventualno članstvo Kosova u NATO političko pitanje, a pohvaljena je saradnja sa Vojskom Srbije.

"Naš posao je da ispunimo obaveze proistekle iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Zato nam je potrebna prekogranična saradnja. Pre otprilike mesec dana, razgovarao sam o bezbednosnoj situaciji na Balkanu sa generalom (Milanom) Mojsilovićem, koji je kao što znate novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Nastavićemo da sarađujemo sa svima", kazao je Fogo.

Navodi se da su skupu prisustvovali kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, čelnici međunarodnih misija na Kosovu i ambasadori, a povodom godišnjice misije Fogo je uručio ordenje najboljim oficirima KFOR.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"KFOR ostaje garant mira i stabilnosti na Kosovu"

Izvor: VOA, 11.Jun.2019

U glavnom štabu KFOR-a u Prištini obeležena je dvadeseta godišnjica od ulaska NATO snaga na Kosovo. Ceremoniji je prisustvovao i komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Džejms Fogo koji je poručio da KFOR ostaje garant mira i stabilnosti na Kosovu. Komandant KFOR-a general major...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.