Dogovor Erdogana i Vučića nije obavezujući za BiH

Izvor: B92, 19.Jan.2022, 17:45

"Dogovor Erdogana i Vučića nije obavezujući za BiH"

Socijaldeokratska partija BiH pozvala je danas Tursku i predsednika Redžepa Tajipa da uvede sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Oni su takođe poručili da bilo kakav dogovor predsednika Turske i Srbije ni na koji način nije obavezujući za BiH.

To je iz SDP saopšteno nakon jučerašnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Erdogana tokom kojeg su razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u situaciji BiH.

“Bosna i Hercegovina neće nikome služiti za potkusurivanje i neće se o nama odlučivati kao na Berlinskom kongresu. Zato, bilo kakvi dogovori lidera dve tuđinske zemlje o medijatorstvu, kao i najava da će dovesti navodne etničke lidere za isti sto u Beogradu ili Istanbulu, odnosno, izvan Bosne i Hercegovine, nije i ne može biti put očuvanja institucija Bosne i Hercegovine”, naveli su.

Dodali su da se o Bosni i Hercegovini mora odlučivati u njenom parlamentu, a nikako po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama.

U saopštenju su pozvali Tursku da sledi put NATO saveznika Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Miloradu Dodiku, njegovim finansijerima, ali i akterima iz Srbije koji sarađuju s Dodikom.

“To je idealna prilika da Turska i delom potvrdi deklarativnu podršku Bosni i Hercegovini”, smatraju iz SDP BiH i pitaju:

"Kakav se uopšte dogovor s Aleksandrom Vučićem može postići u korist Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Navode i da su Turska, Srbija, a i Hrvatska moraju znati da su za izmene Ustava BiH nužne ruke i opozicionih stranaka koje su se na inicijativu SDP BiH okupile oko jedinstvenih principa zaštite države.

"Zato, dogovori navodnih plemenskih lidera otpadaju kao opcija, a deblokada institucija i pregovori u Parlamentu BiH su jedini ispravan put za našu državu”, navode, između ostalog, iz SDP BiH, uz poruku da neće popustiti ni milimetar od stava da se o Bosni i Hercegovini odlučuje u Bosni i Hercegovin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PANIKA U BOSNI NAKON SASTANKA VUČIĆA I ERDOGANA: Nećete vi o nama odlučivati, uvedite Dodiku sankcije

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2022

Socijaldemokratska partija BiH pozvala je danas Tursku i predsednika Redžepa Tajipa da uvede sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i poručili da bilo kakav dogovor predsednika Turske i Srbije ni na koji način nije obavezujući za BiH...To je iz SDP saopšteno nakon jučerašnjeg...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.