Deseti rođendan .srb domena i predstavljanje pisma Lingva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2022, 13:37

Deseti rođendan .srb domena i predstavljanje pisma Lingva

Povodom obeležavanja 10. godišnjice od početka registracije .srb (ispisan ćirilicom) domena, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) poklanja još jedno pismo srpske ćirilice posebno dizajnirano za ekranski prikaz.

Kako je saopšteno iz te Fondacije, Lingva RNIDS je treće pismo kreirano u saradnji sa organizacijom Tipometar, a autor pisma je Petar Vasilić.

Pismo će biti predstavljeno sutra, tokom događaja "Ćirilica u oku posmatrača" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čiji će prenos biti realizovan od 11 časova na Jutjub kanalu RNIDS-a.

Lingva RNIDS je pismo namenjeno i štampi i prikazu na ekranu, a čine ga četiri fonta: LingvaRNIDS-Regular, LingvaRNIDS-Italic, LingvaRNIDS-Bold, LingvaRNIDS-Thin.

Uspravne varijante tog pisma su prelaznog, a Italic varijanta je humanističkog tipa i razlikuje se po oblicima od uspravne.

Normalna težina pisma je pogodna za sitnije tekstove koji se duže čitaju.

Bold i Italic služe za isticanje teksta, dok Bold težina pored Thin težine pruža fin kontrast koji može biti interesantan u grafičkom dizajnu.

Pismo predstavlja autor Petar Vasilić, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na studijskom programu Grafičko inženjerstvo i dizajn.

Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, smer Grafički dizajn, a master studije je završio na smeru Grafika i knjiga.

Slavimir Stojanović Futro, dizajner, vizuelni umetnik, autor i profesor čiji su projekti osvojili više od 300 međunarodnih nagrada i predstavljeni su u vodećim magazinima, publikacijama, galerijama i muzejima održaće tokom sutrašnjeg događaja predavanje na temu "Ćirilica kao deo vizuelnog identiteta".

Još jedno predavanje održaće Bojan Stefanović, grafički dizajner, osnivač i vlasnik studija Logoholik koji će tokom svog predavanja posebnu pažnju posvetiti problemu srpskog ćiriličkog kurziva.

Sa ciljem da poveća fond besplatno dostupnih resursa za kreiranje internet sadržaja na ćirilici, RNIDS je do sada poklonio dva pisma dostupna za besplatno preuzimanje na njihovom sajtu, pismo Areal RNIDS, autorke Olivere Stojadinović, i Orto RNIDS, autorke Ane Prodanović.

Registracija .srb (ispisan ćirilicom) domena počela je pre 10 godina, 27. januara 2012. godine, kada je postao drugi domen na svetu, posle .rf (ispisan ćirilicom) čije je nazive moguće registrovati na ćirilici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.