Dačić: Svetski centri moći se zaigrali oko granica na Balkanu

Izvor: RTS, 13.Nov.2017, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Svetski centri moći se zaigrali oko granica na Balkanu

Beograd će ostati pristalica evropskih principa i demokratije, ali neće žrtvovati svoju nezavisnost, rekao je ministar Ivica Dačić. Srbija sa Rusijom želi da održi sveobuhvatnu saradnju i prijateljske odnose, istakao je šef srpske diplomatije.
Svetski centri moći su se zaigrali kada su mislili da je moguće prekrajati granice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Balkanu, jer ovaj region nije deo EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za moskovski list Izvestija.

Prema Dačićevim rečima, "to je jedan od najsvetlijih primera dvostrukih standarda i licemerja svetske politike", preneo je Sputnjik.
Šef srpske diplomatije je dodao da će Beograd ostati pristalica evropskih principa i demokratije, ali neće žrtvovati svoju nezavisnost.
"Nastavićemo da se borimo za svoju budućnost, sarađujemo sa našim susedima i pokušamo da rešimo problem", rekao je Dačić.
Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji na zahtev Zapada, Dačić je rekao da Srbija sa Rusijom želi da održi sveobuhvatnu saradnju i prijateljske odnose u političkoj i ekonomskoj oblasti, nauci, kulturi, obrazovanju, kao i u pitanjima odbrane, bezbednosti i vojne industrije.
"I nastavićemo to i ubuduće. Stoga će Srbija ostati dosledna u svojoj politici i neće se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama. Štaviše, nadamo se i želimo što skorije ukidanje sankcija Rusiji", istakao je Dačić.
Srpski ministar je dodao da se Srbija suočava sa posledicama svoje odluke.
"Srbija želi u EU, ali nikada nećemo ići protiv sopstvenih nacionalnih interesa i nikada nećemo uvesti sankcije protiv prijatelja", rekao je Dačić.
"Zahvalni smo na ruskoj podršci"
Prema njegovim rečima, i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatraju Rusiju pravim prijateljem Srbije i, kako je rekao, radiće na jačanju saradnje na svim nivoima – političkom, a posebno ekonomskom, preneo je Tas. 
"Stvarno smo zahvalni na ruskoj podršci, kako u Ujedinjenim nacijama, tako i na drugim globalnim platformama, a takođe smo zahvalni što (Rusija) podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", rekao je šef srpske diplomatije.
On je, međutim, priznao da, s obzirom na klimu antiruske histerije, zapadne zemlje pojačavaju pritisak na Srbiju zbog uticaja Moskve u regionu.
Dvostruki standari su rezultirali paradoksalnom situacijom tako da su "podružnice iz Rusije, koje su registrovane i posluju u Srbiji stavljene na listu sankcija, dok za podružnice ruskih kompanija registrovanim u Evropskoj uniji nemaju ograničenja", istakao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova je istakao da je Ruska Federacija pouzdan i tradicionalni prijatelj Srbije.
"Osim toga, to je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i tržišta srpske robe. Naši odnosi su zasnovani na međusobnom poštovanju, poverenju i stalnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji", rekao je Dačić i dodao da srpska vlada želi da proširi političke i ekonomske odnose sa svim državama, na osnovama jednakosti i uzajamnog poštovanja. 
"Srbija smatra SAD i Britaniju prijateljskim državama" 
Srbija smatra Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju prijateljskim državama, iako ne možemo njihove poteze smatrati prijateljskim aktima, rekao je Dačić.
"Pre dve godine Britanija je predložila nacrt rezolucije kojim je osuđen srpski narod za genocid bez obaveštavanja Srbije o tome i Rusija je bila jedina država koja je stavila veto na tu rezoluciju", rekao je Dačić.
"Pre deset godina Britanija je predložila da se ukinu redovne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji i preporučila da se umesto njih održavaju zatvorene konsultacije, ponovo ne obavestivši Srbiju. SAD su bile brze u podršci, dok su Rusija i Kina bile protiv", rekao je Dačić.
Dačić je naveo da Srbija želi da ima dobro partnerstvo sa svim zemljama, ali da očekuje da druga strana bude spremna za to.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Centri moći se malo zaigrali oko Balkana

Izvor: B92, 13.Nov.2017

Beograd -- Svetski centri moći su se zaigrali kada su mislili da je moguće prekrajati granice na Balkanu, jer ovaj region nije deo EU, izjavio Ivica Dačić...Prema rečima ministra spoljnih poslova Srbije, "to je jedan od najsvetlijih primera dvostrukih standarda i licemerja svetske politike", preneo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.