Dačić: Sve strane da se pridržavaju dogovora iz Minska

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sve strane da se pridržavaju dogovora iz Minska

Srbija je kao predsedavajuća OEBS-u rešena da intenzivira aktivnosti u cilju sprovođenja sporazuma iz Minska, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade, ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić i istakao da je od presudne važnosti da se sve strane pridržavaju dogovora.

"Apelujem i tražim od svih strana da nastave da poštuju dogovor iz Minska", istakao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora sa specijalnim predstavnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predsedavajućeg u Ukrajini i Trilateralnoj kontakt grupi ambašadorom Martinom Sajdikom i glavnim pomatračem Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini ambašadorom Ertugrulom Apakanom.

Dačić je najoštrije osudio kršenje prekida vatre i nedavne incidente u Kijevu kada je, kako je istakao, poginulo nekoliko ukrajinskih vojnika i izrzio nadu da to niće uticati na demokratsko - politički proceš koji je u toku.

"Primirje, verifikacija povlačenja teškog naoružanja, normalizacija života, rešavanje humanitarnih pitanja, nastavak političkog procesa i održavanje lokalnih izbora će biti znak da rat prestaje i da se uspostavlja mir", poručio je Dačić nakon sastanka, kojem je prisustvovao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

Dačić je, takođe, apelovao da se posmatračima OEBS-a omogući nesmetan i bezbedan pristup terenu kako bi mogli da ispune mandate I verifikuju povlačenje oružja.

Prema njegovim rečima, OEBS će insitirati na sistemu legitimne verifikacije povlačenja tešskog naoružanja u čemu učestvuju i jedna i druga strana, kao i na poštovanju prekida vatre.

"Međutim, dve strane ne mogu da se dogovore kako će se to verifikovati. Zato postoje različita tumačenja ko je i kada kršio primirje, da li je povučeno ili nije teško naoružanje… Mi insistiramo na tome da ima što više tih posmatračkih punktova", rekao je predsedavajući OEBS-a.

On je poručio da rat mora da prestane ukoliko su se sve strane opredelile za mirno rešenje.

"Mi kao OEBS ne možemo da tolerišemo da se svi deklarativno zalažu za mir, kao u okviru Normadijskog formata, a onda na terenu imamo drugačiju situaciju", zaključio je Dačić.

On je najavio da će 19. septembra biti održan sastanak Trojke u Nemačkoj, te da će tada biti nastavljeni razgovori sa najvišim zvaničnicima OEBS-a koji se bave krizom u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.