Dačić i Zanijer apeluju na poštovanje sporazuma iz Minska

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Zanijer apeluju na poštovanje sporazuma iz Minska

Predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić apelovao je na sve strane u sukobu u Ukrajini da sprovedu sporazum iz Minska i da posmatračima OEBS omoguće bezbedan i nesmetan pristup kako bi mogli da ispune svoj mandat.
"Srbija je kao predsedavajuća OEBS rešena da intenzivira aktivnosti organizacije u smeru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << implementacije paketa iz Minska. Trilateralna kontakt grupa i radne grupe koje deluju pod njenim okriljem nastaviće da se sastaju u Minsku ubrzanom dinamikom. Plan za mirno rešenje krize postoji. Oko njega su se dogovorile sve strane. Od presudne je važnosti da se sve strane pridržavaju dogovora i da konkretnijim koracima stvore uslove za normalizaciju odnosa i povatak mira", kazao je Dačić.

Nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg u Ukrajini i Trilateralnoj kontakt grupi Martinom Sajdikom i glavnim posmatračem Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrulom Apakanom, Dačić je rekao da je OEBS jedina međunarodna misija koja može da verfikuje pridržavanje odredbi sporazumka o prekidu vatre, navodi Beta.
Istakao je da se posmatrači OEBS-a sreću sa svim posledicama rata i apelovao da im se omogući bezbedan pristup svim lokacijama na terenu kako bi mogli da ispune svoj mandat - verifikuju povlačenje oružja i time obezbede značajan napredak političkog procesa.
Dačić je rekao da napredak političkog procesa mora da se ogleda u uspešnom održavanju lokalnih izbora.
"Primirje, verifikacija teškog naoružanja, normalizacija života ljudi, rešavanje humanitarnih pitanja i nastavak političkog procesa, održavanje lokalnih izbora će biti znak da rat prestaje i da je uspostavljen mir", kazao je Dačić.
Naveo je da se ne može tolerisati da se svi deklarativno zalažu za mir, a da na terenu bude drugačije.
Dačić je kazao i da će se 19. septembra u Nemačkoj održati sastanak trojke OEBS-a o krizi u Ukrajini.
Na sastanku je bio i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.
Jaz između Rusije i Zapada ključno pitanje konflikta
Istovremeno, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer kaže da ta organizacija nastoji da podrži krhko primirje na istoku Ukrajine, ali da u tome nailazi na prepreke sa obe strane te da su i pripadnici Misije često na meti napada.

On ocenjuje da je ključno pitanje u konfliktu jaz između Rusije i Zapada.
"Nažalost još uvek se suočavamo sa brojnim preprekama na obe strane, mada viš e na strani pobunjenika. Često smo ometani, što nam ne dozvoljava da stvorimo potpunu sliku onoga što se događa", rekao je Zanijer,.
Konstatujući da ima napretka od postizanja Minskog sporazuma, generalni sekretar OEBS ocenjuje da ima još puno toga da se uradi da bi se postigla njegova puna primena.
"Moramo da postignemo primirje koje će u potpunosti biti poštovano", istakao je on.
Prema njegovim rečima, situacija na terenu nije jasna. Primirje se konstantno krši, teško naoružanje se vraća na liniju fronta.
"Mi pokušavamo da pomognemo civilima, ali i mi sami smo mete napada. Ljudi žele da se ovaj konflikt okonča", rekao je on.
Misija trenutno broji 800 ljudi, uključujući 520 posmatrača što je, kako je ocenio, dovoljan broj.
Dok mandat dopušta Misiji OEBS da vodi operaciju sa maksimalno 1.000 ljudi, to bi zahtevalo veći pristup teritorijama pod kontrolom proruskih snaga.
Ključni prioritet trenutno je da se održi krhko primirje, rekao je Zanijer i dodao da je jedino održivo rešenje političko za šta su neophodne reforme.
Misija OEBS, kako je dodao, pokušava i da promoviše dijalog među stranama i posreduje u veoma konkretnim pitanjima.
"Ali mi smo samo posrednik. Mi ne možemo da zamenimo donosioce odluka. Sami Ukrajinci moraju da pronađu političko rešenje. Mi im pomažemo našim procenama situacije i mislim da im to pomaže da objektivnije sagledaju stvari", naveo je on.
"Dok su s jedne strane, problemi povezani sa unutrašnjom krizom u Ukrajini, drugi faktor su odnosi između Istoka i Zapada", rekao je on i dodao da će postizanje šireg dijaloga u velikoj meri uticati na ishod krize u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Postoji plan za mirno rešavanje ukrajinske krize

Izvor: Radio 021, 02.Sep.2015

Predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je danas uključenima u sukob u Ukrajini da sprovedu sporazum iz Minska i da posmatračima OEBS omoguće bezbedan i nesmetan pristup, kako bi mogli da ispune svoj mandat..."Srbija je kao predsedavajuća OEBS rešena da intenzivira...

Nastavak na Radio 021...

"Ukrajina u procesu stalne revolucije i Majdana"

Izvor: B92, 02.Sep.2015

Predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je na sve strane u sukobu u Ukrajini da sprovedu sporazum iz Minska...Osim toga, Dačić je apelovao i da posmatračima OEBS omoguće bezbedan i nesmetan pristup kako bi mogli da ispune svoj mandat...U toj zemlji su u prethodnih nekoliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.