Dačić: Strane diplomate da ne dele Srbiji lekcije

Izvor: RTS, 27.Dec.2016, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Strane diplomate da ne dele Srbiji lekcije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je stranim diplomatama u Beogradu poručio da ne treba da se mešaju u politiku naše zemlje ni da dele lekcije Srbiji. Nije zadovoljan klimom koja se stvara u regionu, naročito u Hrvatskoj. Srbija će tražiti da se poštuju prava srpskog naroda u Crnoj Gori, istakao je Dačić.
Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dačić je, povodom izjave ambasadora Ukrajine Oleksandra Aleksandroviča da je Srbija glasajući protiv rezolucije o Krimu "pucala sebi u noge", rekao da nije siguran da bi oni koji su glasali za predlog rezolucije o Krimu tako glasali i da je reč o Kosovu.

"Skinuću kapu svima onima koji su glasali protiv Rusije oko Krima, ukoliko napišu tako o Kosovu kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", poručio je Dačić.
Kaže i da bi i Srbija mogla da ima određene primedbe na glasanje Ukrajine.
Dačić je ponovio da je Srbija glasala protiv rezolucije o Krimu u UN zbog izuzetno oštro intoniranog teksta u kome se na, kako je rekao, najbezobzirniji način napada Rusija.
Ministar je ponovio da i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.
“"Srbija nije glasala za rezoluciju o stanju ljudskih prava na Krimu zbog izuzetno oštro intoniranog teksta te rezolucije, koja na najbezobzirniji način napada Rusiju"”, rekao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova nije zadovoljan klimom koja se stvara u regionu, naročito u Hrvatskoj, i ističe da Srbija ničim ne doprinosi pogoršanju odnosa sa tom zemljom.
Ministar je rekao da se nada da će u godinama koje dolaze jačati međusobno poverenje država regiona.
Jedan od prioriteta je očuvanje mira i stabilnosti, rekao je Dačić.
Podsetivši na ocenu bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića da u Hrvatskoj postoji "antisrpski kliše", Dačić je dodao da je u takvim okolnostima "sigurno otežan položaj srpskog naroda" u državama regiona.
"Srbija ima obavezu da o tome brine, nadam se da ćemo u godinama koje su pred nama jačati poverenje sa našim susedima i samim tim stvarati uslove da naš narod u regionu ima manje problema nego što je bilo do sada", istakao je Dačić.
Na novinarsku opasku da su odnosi sa Hrvatskom sve gori, Dačić ističe da Srbija ničim ne doprinosi tome.
"Nadam se da je svima jasno da takva politika nema perspektivu i da možemo da budemo zagledani u našu prošlost, ali od toga nema koristi za budućnost", zaključio je Dačić. 
Tražićemo da se poštuju prava Srba u Crnoj Gori  
Srbija će tražiti da se poštuju prava srpskog naroda u Crnoj Gori, isto kao što se poštuju prava Crnogoraca koji žive u Srbiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić je tako odgovorio na pitanje novinara da li misli da je srpski narod u Crnoj Gori na neki način diskriminisan, jer nema predstavnike u tamošnjoj novoj vladi.
"Naši međudržavni odnosi treba da budu racionalni, da se zalažemo za konkretno rešavanje svih pitanja. Ministarstvo spoljnih poslova će isto kao i kada je reč o drugim zemljama voditi računa o pravima srpskog naroda koji tamo živi", rekao je Dačić.
On kaže da je razočaran glasanjem Crne Gore povodom nekih pitanja vezano za Srbiju, uz komentar da je to njihovo pravo, ali da će Srbija "isto tako glasati kada je reč o njihovim interesima".
Navodeći da Srbija na Crnu Goru gleda kao na susednu zemlju i da nema ništa protiv njenog samostalnog puta, Dačić napominje da je jedino što se traži poštovanje prava srpskog naroda.
"To će biti predmet našeg daljeg interesovanja i nadam se da ćemo sa novom Vladom Crne Gore oko toga probati da nađemo zajednički jezik", istakao je Dačić.
Komentarišići odnose sa Rumunijom, ministar spoljnih poslova kaže da je Srbija zahvalna toj zemlji jer nije blokirala Srbiju na evropskom putu.
"Rumunija je nama prijateljska zemlja, želimo što bolje odnose, ne postoje odnosi oko rumunske nacionalne manjine, postoje problem oko Vlaha i njihovog definisanja, ali o tome treba hladne glave da raspravljamo, a ne da od toga nastaju problemi", rekao je Dačić.
Srbija je naišla na pozitivne reakcije svih međunarodnih faktora po pitanju odnosa prema migrantima i nastaviće da vodi takvu politiku, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić je novinarima na pitanje da prokomentariše izveštaj UNHCR-a, u kome se navodi da su u porastu ilegalne deportacije migranata, kazao da oni prilikom prolaska kroz Srbiju nisu imali nikakvih problema i da ih neće ni biti. 
"Sve te kritike koje mogu da uslede zbog nekih pojedinačnih situacija su toliko minorne u odnosu na to što druge zemlje rade"”, rekao je Dačić. 
Ministar spoljnih poslova kaže da priče koje se lansiraju na osnovu nekih pojedinačnih događaja ne odražavaju realno stanje stvari, te da su neistinite i kontraprodutivne. 
"Ako pogledamo prošlu ili ovu godinu, mislim da je skoro milion ljudi prošlo kroz našu zemlju i za to vreme nije se desio neki veći incident i takvu će politiku Srbija nastaviti i dalje", istakao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.