Strane diplomate da ne dele Srbiji lekcije!

Izvor: Mondo, 27.Dec.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strane diplomate da ne dele Srbiji lekcije!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas stranim diplomatama u Beogradu da ne treba Srbiji da dele lekcije i da se mešaju u politiku naše zemlje. Govorio o migrantima, situaciji u regionu.

Foto: Tanjug, Tanja Valič

Ministar Dačić je, povodom izjave ambasadora Ukrajine Oleksandra Aleksandrovica da je Srbija glasajući protiv rezolucije o Krimu "pucala sebi u noge", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao da nije siguran da bi oni koji su glasali za predlog rezolucije o Krimu tako glasali i da je reč o Kosovu.

"Skinuću kapu svima onima koji su glasali protiv Rusije oko Krima, ukoliko napišu tako o Kosovu kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", poručio je Dačić.

Kaže i da bi i Srbija mogla da ima određene primedbe na glasanje Ukrajine.

Dačić je ponovio da je Srbija glasala protiv rezolucije o Krimu u UN zbog izuzetno oštro intoniranog teksta u kome se na, kako je rekao, najbezobzirniji način napada Rusija.

Ministar je ponovio da i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

"Srbija nije glasala za rezoluciju o stanju ljudskih prava na Krimu zbog izuzetno oštro intoniranog teksta te rezolucija koja na najbezobzirniji način napada Rusiju" , rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije  izjavio je danas da je "regionalni aspekt jedan od glavnih pravaca spoljne politike Srbije", uz ocenu da klima u regionu ne ide u pravcu međusobnog pomirenja

"Jedan od glavnih pravaca spoljne politike (Srbije) jeste i regionalni aspekt, pored naše želje da budemo članica Evropske unije, da razvijamo prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom i drugim tradicionalno prijateljskim zemljama, ali i da uspostavljamo nove relacije sa zemljama koje nam nisu baš proteklih godina bile naklonjenje kao što su SAD i Velika Britanija", rekao je Dačić novinarma u Beogradu.

Na pitanje o situaciji u regionu, Dačić je rekao da Srbija nije zadovoljna klimom koja se stavara u regionu, da "naročito nije zadovoljna situacijom u Hrvatskoj", kao i da "Srbija tome ničim ne doprinosi".

"Ta klima nije išla i ne ide u pravcu jačanja međusobnog pomirenja", rekao je Dačić i izrazio nadu da će se u godinama koje dolaze jačati međusobno poverenje.

Na pitanje novinara, Dačić se osvrnuo na položaj rumunske manjine u Srbiji i Srba u Crboj Gori.

Ministar je naveo da ne postoje problemi oko rumunske nacionalne manjine u Srbiji, a kada je u pitanju Crna Gora, da će Srbija tražiti da se poštuju prava srpskog naroda u Crnoj Gori, kao što srpski narod poštuje prava Crnogoraca koji žive u Srbiji.

"Nadam se da ćemo sa novom vladom Crne Gore oko toga probati da nađemo zajednički jezik", rekao je Dačić i dodao da naši međudržavni odnosi ne treba da budu iracionalni, nego racionalni i da se zalažemo za konkretno rešavanje pitanja.

KAKVE NASILNE DEPORTACIJE?!

Dačić je izjavio  danas da se tvrdnje o nasilnoj deportaciji izbeglica iz Srbije "lansiraju na

osnovu pojedinačnih događaja" i da su apsolutno neistinite, kontraproduktivne i "ne odražavaju realno stanje".

Srbija je naišla na pozitivne reakcije svih međunarodnih faktora što se tiče odnosa prema migrantima i kritike kojemogu da uslede zbog nekih pojedinačnih situacija su minorne u odnosu na to šta druge zemlje rade migrantima, rekao je Dačić novinarima.

Uz podatak da je kroz Srbiju prošlo skoro milion migranata, Dačić je izjavio da "ti ljudi nisu imali nikakve probleme, niti će problema biti".

Srbija će takvu politiku nastaviti. Ni naš narod nema negativan stav, niti je bilo velikih incidenata, rekao je Dačić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.