Dačić: Srbija još nije za Evropu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Dec.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija još nije za Evropu

Srbija je dobijanjem datuma za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom dobila prvu bitku, ali tek predstoji prava borba jer Srbija još nije za Evropu, izjavio je premijer Ivica Dačić.

Politički je veoma važno da članice EU ne traže od Srbije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova   >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Na sednici Vlade Srbije posvećenoj evropskim integracijama, Ivica Dačić je ocenio da Srbija pregovore s EU "počinje iz velikog minusa", da je privreda uništena, da ima veliki broj nezaposlenih i siromašnih i da je očajna stopa nataliteta.

 

"Bez dubokih reformi nećemo preživeti. Naša bitka tek počinje. Još nismo za Evropu... Treba sada da sprovedemo reforme da građani žive bolje. Reforme, reforme, to je naš posao", istakao je Dačić i dodao da je za Srbiju politički veoma važno da članice EU ne traže od nje da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova već da traže dijalog s Prištinom i normalizaciju odnosa. 

 

Premijer Dačić je istakao da je dobijanje datuma ostvarenje decenijskog sna i političkog cilja više generacija.

  "Ovo je pobeda cele Srbije"  

 

"Ovo nije slavlje već okupljanje. Da se ne zaboravi vrednost rezultata koji smo postigli - da postignemo društveni konsezus o tome šta treba da uradimo kako bi Srbija postala demokratska država i sa punim kapacitetima punopravna članica EU", rekao je Dačić i istakao da "Evropa više nije predizborna poruka i laž", već realnost.

 

"Ovo nije pobeda Vlade Srbije, već cele Srbije. Dosta je bilo poraza i propuštenih prilika", rekao je on.

 

Vučić: Početak pregovora šansa za uređenje države

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zakazivanje prve međuvladine sednice Srbije i EU za 21. januar 2014. godine tačka posle koje se kreće u "potpuno uređenje države", od pravnog sistema do ekonomije.

 

"Ovo što danas obeležavamo jeste pobeda i uspeh građana Srbije, koji su dobro razumeli političke poruke, iako one nisu uvek bile najjasnije", kazao je Vučić na na tematskoj sednici Vlade Srbije posvećenoj evrointegracijama. On je istakao da će do kraja nedelje biti završen rad na predmetima 24 sporne privatizacije, čiju je istragu tražila EU i bivša predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, koja je preminula 2012. godine.

Potpredsednik vlade je ocenio da napredak u evrointegracijama predstavlja "šansu da promenimo svoje navike i pogled na svet" i izrazio nadu da će većina pre svega mladih ljudi to razumeti i da će se kod njih probuditi preduzetnički duh.

 

Skupu u Palati Srbija, osim članova Vlade, prisustvuju predstavnici političkih partija, diplomatskog kora i verskih zajednica. U Palati Srbija su i patrijarh Irinej i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. Prisutni su i premijerka  Republike Srpske Željka Cvijanović, Dačićev prethodnik na čelu Vlade Mirko Cvetković i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Dražže mi je da me kandiduju za Nobela nego za Hag

Izvor: Blic, 24.Dec.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić je, komentarišući informacije da je zajedno sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem kandidovan za Nobelovu nagradu za mir, rekao da pregovori nisu vođeni zbog nagrada i u šaljivom tonu dodao da mu je "draže da ga kandiduju za Nobela nego za Hag"...Dačić je na tematskoj...

Nastavak na Blic...

Srbija dobila prvu veliku bitku

Izvor: Danas, 24.Dec.2013

Ova vlada je dobila svoju prvu značajnu bitku. Učinili smo sve da konačno pobedimo i ostvarili smo uspeh na koji svako od nas treba da bude ponosan, a na tom putu nije bilo lako jer naša država pre godinu dana nije imala prijatelje, bila je sama, ponižena i osramoćena, poručio je na jučerašnjoj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.