Dačić: Nastavak dijaloga 28. januara

Izvor: RTS, 13.Jan.2014, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nastavak dijaloga 28. januara

Sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton dogovorio sam se da dijalog nastavimo 28. januara, rekao premijer Ivica Dačić. Ponavljanje izbora na severu Kosova ne bi bila dobra varijanta za tamošnje Srbe, napomenuo je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će 28. januara biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu, rekavši da je ostavka Krstimira Pantića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM lični čin.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je očigledno da se došlo do novih informacija koje mogu da omoguće da se završi istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije i da se eventualno podignu optužnice i sankcionišu krivci.

Dačić je novinarima nakon obilaska manifesacije "Beograd najmlađima" rekao da je njemu lično, ali i svima koji su na neki način bili u vlasti pre 2000. godine veoma značajno da se zna da će svi koji su počinili krivično delo odgovarati.

Govoreći o istrazi o ubistvu Ćuruvije Dačić je rekao da je sve u rukama nadležnih državnih organa i da ne želi da najavljuje dalja dešavanja u vezi sa tim slučajem.

Dačić je novinarima ispred Skupštine grada Beograda rekao da ponavljanje izbora na severu Kosova i Metohije ne bi bila dobra varijanta za tamošnje Srbe.

"Danas sam se čuo sa Ketrin Ešton i dogovorio da nastavimo dijalog 28. januara, da rešavamo ta pitanja. Ja sam više puta rekao da imamo problem, a to je da neka periferna pitanja postaju ključna politička i da Priština želi da kroz bilo koju formu afirmiše svoju državnost i time se stvaraju nepotrebni problemi", rekao je Dačić upitan da prokomentariše odluku Krstimira Pantića da podnese ostavku.

Prema njegovim rečima, ta ostavka je lični čin a Srbija treba da ima jedinstvenu politiku o tome šta treba činiti dalje. Vlada Srbije "sigurno neće prihvatiti bilo kakva uslovljavanja koja se odnose na statusna pitanja", dodao je Dačić.

"Mora se tražiti kompromisno rešenje i ja sam više puta ocenio da je traženje rešenja koja će što pre omogućiti da se što pre dođe do konstituisanja Zajednice srpskih opština kao hod po žici", naveo je Dačić.

Govoreći o ponavljanju izbora Dačić je istakao da će se ponoviti izbori tamo gde moraju da se ponove, ali da je to sada u rukama nadležnih organa.

"U ovom trenutku nemoguće je reći šta će se tačno dogoditi, ali Vlada Srbije će i dalje učestvovati u dijalogu. Mi nemamo alternativu i ne možemo da se izolujemo i zatvorimo u sebe već moramo da nastavimo", poručio je Dačić.

Na pitanje da prokomentariše Pantićevu izjavu da ne može da sarađuje sa ministrom bez portfelja zaduženom za KiM Aleksandrom Vulinom Dačić je napomenuo da je Pantića predložio Vulin i poručio da u Vulina Vlada Srbije ima poverenje.

Dačić je rekao da je Vulin najvećim delom zaslužan za implementaciju Briselskog sporazuma, iako je u početku, kako je rekao, bio protiv njega, dodavši da je na tome principijelno radio.

Govoreći o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Dačić je rekao da ne bi trebalo da ih bude, kao i da ih on ne traži.  

"Ja ne tražim izbore, i ne bi trebalo da ih bude. Stalno se najavljuju izbori, da li će ih biti to nije pitanje za mene", istakao je Dačić.

"Srbija nije kriva za Prvi svetski rat"

Premijer je poručio je da je Srbija u Prvom i Drugom svetskom ratu bila na strani sila pobednica i da kao takva ne može biti okrivljena za početak Velikog rata, kako često nazivaju Prvi svetski rat.

"Nije dobro da se ceo svetski rat svodi na to da su ga Srbi izazvali. To istorijski nije tačno i zato je dobro da odbrana nacionalnog interesa i istina o tom događaju, o uzrocima, povodima, ne pretrpi reviziju, koja je postojala od početka", rekao je novinarima Dačić, komentarišući neke navode da je Srbija odgovorna za izazivanje Prvog svetskog rata.

Sarajevski antentat, prema njegovim rečima, bio je samo neposredni povod Prvog svetskog rata, koji bi, kako je podvukao, sigurno izbio i nekim drugih povodom.

"Prvi svetski rat je bio odraz određenih političkih trenutaka u tom periodu. Mnogo je važnije da iz svega izvučemo pouku za budućnost", zaključio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Nova godina,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.