Dačić Hrvatima: Izvinite se za genocid, pa delite lekcije

Izvor: B92, 10.Jan.2019, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić Hrvatima: Izvinite se za genocid, pa delite lekcije

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je Hrvatsku da se izvini Srbima za genocid i etničko čišćenje u vreme NDH, pa da tek onda dele lekcije.

Dačić je u izjavi za "Politiku", povodom ocene hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na božićnoj proslavi da je "proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđama", rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje da li ta reintegracija znači i vraćanje proteranih Srba.

Jer, kako je dodao, u Hrvatskoj sada živi 180.000 Srba od 560.000 koliko ih je bilo 1991.

"Ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, proterali ili pokatoličili... I kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju na svoje teritorije gde su živeli", upitao je Dačić.

On je dodao da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umesto onoga u čemu se ne slažemo.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da se Dačićevom ocenom da je Plenkovićeva izjava "bestidna" nastavljaju "zlonamerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srpskih zvaničnika o Hrvatskoj" koje najoštrije osuđuju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.