Dačić: Hrvatska prvo da se izvini Srbima za genocid, pa da deli lekcije

Izvor: Press, 10.Jan.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Hrvatska prvo da se izvini Srbima za genocid, pa da deli lekcije

Izvinite se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vreme NDH, pa onda možete da delite lekcije drugima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Foto:Blic
On je na ovaj način reagovao na optužbe hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da svojim kritikama na račun premijera Andreja Plenkovića "otežava >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pomirenje".
Dačić za "Politiku" ukazuje da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živelo 1991. godine. Kaže da je pitanje da li reintegracija znači i vraćanje proteranih, "ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, proterali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak".

- I, kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije gde su živel? - kaže Dačić, i dodaje da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umesto onoga u čemu se ne slažemo.
Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je u utorak izjavu šefa srpske diplomatije u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu.


Foto: Facebook
Andrej Plenković
Dačić je dan ranije u izjavi za beogradske "Večernje novosti" nazvao "bestidnom" izjavu premijera Plenkovića da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, i upitao "da li on misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz "Oluje".
Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju "izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje", prenela je Hina.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.