Izvor: RTS, 11.Feb.2022, 10:58

Brnabićeva u Parizu: Očekujemo još veće prisustvo francuskih kompanija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa francuskim privrednicima da Srbija planira još veće investicije u narednom periodu u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u tom smislu očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija.
Ana Brnabić je rekla da joj je ogromna čast što je danas u Senatu sa najvećim francuskim kompanijama.

"Ovo je moj treći sastanak sa Unijom poslodavaca Francuske i nakon svakog imali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo konkretne rezultate, kako u korist Francuske, tako i Srbije", rekla je premijerka.
Istakla je da se ponosi rezultatima koje srpska privreda postiže već godinama, ukazujući da je i tokom pandemije 2020. godine zabeležen minimalan pad BDP-a od 0,9 odsto.
"Praktično nivo naše ekonomije ostao je isti kao i pre pandemije", rekla je Brnabićeva i dodala da je 2021. godine zabeležen jak oporavak, da je BDP porastao 7,6 odsto, jedan od najboljih rezultata u Evropi, kao i da se u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 4,5 odsto.
Premijerka je francuskim kompanijama predočila da je Srbija ekonomski i fiskalno stabilna zemlja i da može dodatno da ulaže u infrastrukturu i oblast zaštite životne sredine.
"To je prioritet vlade i sigurna sam da će to ostati fokus svake naredne vlade i posle izbora", naglasila je premijerka.
Odnosi između Srbije i Francuske odlični i sve bolji Brnabićeva je istakla da su odnosi između Srbije i Francuske odlični i sve bolji, a da su dve stvari u tom smislu bile ključne: jedna je istorijska poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu, a druga dve velike francuske investicije.
"Jedna je koncesija za međunarodni aerodrom 'Nikola Tesla' koji je dobila francuska kompanija Vensi, a druga veliko javno-privatno partnerstvo sa francusko-japanskim konzorcijumom za rešavanje jednog od najvećih ekoloških problema, ne samo Srbije već i Evrope, a to je deponija Vinča", rekla je Brnabićeva.
Kako kaže, zahvaljujući tim projektima, francuske kompanije su dobile veliku vidljivost u Srbiji.
Ona je istakla da su se velike stvari dogodile posle posete francuskog predsednika, "Er Frans" se ponovo vratio u Srbiju i uveo direktan let Beograd–Pariz, a francuska razvojna agencija je otvorila Kancelariju za Zapadni Balkan, i to u Beogradu.
U 2021. godini robna razmena 1,4 milijarde evra "Tako smo dobili zamajac za nove francuske investicije", rekla je premijerka, navodeći da je robna razmena u poslednjih pet godina povećana za 36,4 odsto, odnosno da se u poslednje četiri premašuje iznos od milijardu evra.
Samo u 2021. godini, robna razmena je, kaže, iznosila 1,4 milijarde evra, napominjući da je 80 odsto svih francuskih investicija u regionu završilo u Srbiji.
"Mišlen je četvrti najveći izvoznik u Srbiji. Nadam se da ćemo uskoro moći da objavimo dodatno širenje investicija u okviru njihove kompanije Tigar tajers", rekla je premijerka.
Ukazala je da su najveći potencijali za dalju saradnju Srbije i Francuske investicije u oblasti životne sredine, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, širenje kanalizacione mreže u Beogradu, tu je i oblast energetike, odnosno zelena tranzicija, kao i infrastruktura, posebno putna i železnička.
Pored beogradskog metroa, planirana je i izgradnja železničkog koridora, rekla je Brnabićeva, navodeći da se to radi uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

Potpredsednik Senata Rožer Karuči pozvao je francuska preduzeća da ulažu u Srbiju kako bi se, kaže, povećala spoljnotrgovinska razmena u korist obe zemlje.
Primetio je da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje i da Francuska trenutno ne zauzima veliki investicioni prostor u Srbiji kao Nemačka i Austrija uprkos klimi koja je, kako ističe, veoma povoljna za investicije.
"Radićemo na novim partnerstvima i vezama, a vi imate ključ za uspeh. Nadam se da ćemo povećati našu saradnju", poručio je francuskim preduzećima potpredsednik Senata.
Podrška Francuske Srbiji na putu ka EU Predsednica grupe prijateljstva u francuskom Senatu, Marta de Sidrak, rekla je na radnom doručku koji je posvećen Srbiji da joj je velika čast zbog toga što je premijerka specijalno došla iz Beograda na sastanak sa privrednicima iz Francuske.
"Inicijativa o sastanku sa privrednicima je začeta 2019. godine, a ponovo sam vas pozvala da dođete prošle godine, kada je naša poslanička grupa posetila Beograd i vi ste odmah prihvatili. Ovaj sastanak je dokaz interesovanja naših kompanija za vašu zemlju", rekla je De Sidrakova.
Ona je ponovila podršku Francuske Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i poručila da Srbija može da računa na podršku Senata.
"Drago mi je što je Francuska definisala Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta tokom predsevanja Evropskoj uniji", rekla je de Sidrakova.
Istakla je da veliki potencijali u saradnji postoje u oblasti zaštite životne sredine, energetike, navodeći da joj je veoma drago zbog toga što je Vlada Srbija definisala ekologiju kao prioritet.
"Vaši prioriteti se uklapaju u proces približavanja Evropskoj uniji", rekla je De Sidrakova.
Zaključila je da su ekonomski razgovori u Parizu veoma važni s njihove tačke gledišta, ali i sa aspekta evropske perspektive Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRNABIĆ U PARIZU: "Očekujemo jos veće prisustvo francuskih kompanija"

Izvor: Blic, 11.Feb.2022

Premijerka Ana Brnabić sastankom sa predstavnicima francuskih kompanija u Senatu, započela je danas posetu Francuskoj, tokom koje će se u Parizu sastati i sa premijerom Žanom Kasteksom.

Nastavak na Blic...

Brnabić u Parizu najavila jačanje partnerstva Srbije i Francuske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Feb.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 11. februara u Parizu da su odnosi sa Francuskom "sve bolji". Brnabić je na radnom doručku sa predstavnicima francuskih kompanija rekla da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.