Bramerc: Prvostepene presude Karadžiću i Šešelju u toku godine

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jun.2015, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Prvostepene presude Karadžiću i Šešelju u toku godine

NJUJORK - Glavni haški tužilac Serž Bramerc danas je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN rekao da se očekuje da će prvostepene presude u predmetima protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i lidera SRS-a Vojislava Šešelja biti izrečene kasnije, u toku ove godine.

U vezi s predmetom protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << haški tužilac rekao je da će Tužilaštvo kasnije tokom ovog mjeseca nakratko ponovo otvoriti svoj dokazni postupak kako bi bili predočeni nedavno otkriveni dokazi u vezi sa Tomašicom. Dokazi Tužilaštva biće izvođeni tokom devet časova u sudnici, saopšteno je iz Haškog tribunala.

On je naveo da je suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću privremeno prekinuto u oktobru 2014. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Bramerc je obavijestio Savjet bezbjednosti da su trenutno u toku četiri prvostepena i tri žalbena postupka koji su preostali pred Haškim tribunalom.

Preostala su još tri žalbena postupka u predmetima "Stanišić i Simatović", "Stanišić i Župljanin" i "Prlić i drugi", naveo je Bramerc, koji je danas predstavio 23. izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u ispunjavanju strategije okončanja rada Haškog tribunala, koji se odnosi na period od 16. novembra 2014. godine do 15. maja ove godine.

Tužilac je, prvenstveno u vezi sa Tužilaštvom BiH, podsjetio Savjet bezbjednosti UN da je i u prethodnim izveštajima napomenuo "potrebu za unapređenjem upravljanja i vođstva".

U predmetima koje je Haško tužilaštvo proslijedilo Tužilaštvu BiH /predmeti druge kategorije/ ostvaren je samo "ograničen napredak", iako je glavni tužilac BiH "prenio snažna uvjeravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja ove godine".

On je naglasio potrebu da se intenziviraju napori na pronalaženju nestalih osoba u regionu.

Bramerc se osvrnuo i na saradnju zemalja sa Haškim tribunalom.

"Države nastale na području bivše Jugoslavije nastavljaju saradnju s Tužilaštvom i blagovremeno odgovaraju na naše zahtjeve za pomoć", istakao je Bramerc.

On je napomenuo da je "do sada na nacionalnom nivou došlo do krivičnog gonjenja samo u ograničenom broju preostalih predmeta" i da se "mora više uraditi i na najkompleksnijim predmetima najvišeg prioriteta".

Bramerc je u pozitivnom svjetlu ukazao na uspješna krivična gonjenja za zločine u vezi sa Srebrenicom koja vode tužioci u BiH.

On je iznio uveravanja Savjetu bezbjednosti UN da će Haško tužilaštvo "i dalje direktno sarađivati s nacionalnim vlastima i podsticati preuzimanje pune nadležnosti nad procesom pozivanja na odgovornost, pritom im pomažući da unaprijede svoje metode i primijene znanje stečeno iz iskustava".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.