Borelj: Ne može se ukinuti evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 04.Dec.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borelj: Ne može se ukinuti evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da se i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja EU ovaj proces ne može dovesti u pitanje.
"Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljma članicama kako bi svi shvatili da ne možemo zatvoriti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << niti ukinuti EU perpsketivu zemljama Zapadnog Balkana", kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je u svojoj prvoj debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP ocenio da politika Unije prema Zapadnom Balkanu mora ostati na "vrhu evropske agende" i da se među zemljama članicama mora naporno raditi na pripremi samita EU - Zapadni Balkan, u Zagrebu 2020. godine
"To će biti ključna tačka za davanje odgovora o proširenju", izjavio je Borelj.
Žozep Borelj je naglasio da nije bilo moguće izbeći rat u bivšoj Jugoslaviji i ocenio da je reč o "velikoj tragediji".
"Nasleđe te tragedije je stvorilo podele, siromaštvo i sukobe na etničkim i nacionalnim osnovama, a Evropa je jedina koja može da ponudi rešenje za ovu situciju", kaže Borelj.
On je najavio da će se lično i u okviru Evropske komisije, čiji je potpredsednik, snažno angažovati za region.
Povodom najave da će prvo posetiti Beograd i Prištinu, Borelj ocenjuje da, dok se ne formira vlast u Prištini, "nema koristi da tamo ide".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borel: Ne može se ukinuti EU perspektiva Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019

Šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da se i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja EU ovaj proces ne može dovesti u pitanje..."Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljma članicama kako bi svi shvatili da ne možemo zatvoriti, niti ukinuti EU perpsketivu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Borel: Želim da idem na Kosovo i u Srbiju ali ne pre formiranja nove vlade u Prištini

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2019

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je danas izjavio da Zapadni Balkan mora ostati na vrhu političkog programa Evropske unije i naglasio da se ne može zatvoriti niti menjati evropska perspektiva regiona...Borel je u izlaganju i razgovoru sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.