Tači: Novo rukovodstvo EU da dokaže da je održivi partner regiona

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2019, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Novo rukovodstvo EU da dokaže da je održivi partner regiona

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas u Briselu izjavio da novo rukovodstvo Evropske unije treba da dokaže da je održivi partner regiona zapadnog Balkana koji se, po njegovoj oceni, nalazi na političkom i istorijskom raskršću.Učestvujući u radu godišnje konferencije o zapadnom Balkanu u organizaciji “Prijatelji Evrope”, Tači je, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu.

On je dodao da novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona.

Odlaganje i kašnjenje proširenja EU, prema kosovskom predsedniku u stvari je poziv na novi haos na Balkanu.

“Dok je Strategija proširenja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana stvorila uverenje da EU daje odlučujući podsticaj ciljevima Kosova, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine u integraciji u EU, događaji koji su usledili demantovali su nas sve”, rekao je on.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova Tači je rekao da liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da se dogodi što pre, jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i građani Kosova ostaju nepravedno izolovani. Predsednik Tači je takođe rekao da sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na evro-integracionom putu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Novo rukovodstvo EU da dokaže da je održivi partner regiona

Izvor: Danas, 04.Dec.2019, 00:28

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas u Briselu izjavio da novo rukovodstvo Evropske unije treba da dokaže da je održivi partner regiona zapadnog Balkana koji se, po njegovoj oceni, nalazi na političkom i istorijskom raskršću.

Nastavak na Danas...

Borelj: Ne može se ukinuti evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 04.Dec.2019

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da se i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja EU ovaj proces ne može dovesti u pitanje. . "Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljma članicama...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.