04. decembar  2019. 15.48  →  18.10 | Izvor: Tanjug, RTV (Ivan Ilić)

Borel: Ne može se ukinuti EU perspektiva Zapadnog Balkana

BRISEL -

Šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da se i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja EU ovaj proces ne može dovesti u pitanje.

video icon

"Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljma članicama kako bi svi shvatili da ne možemo zatvoriti, niti ukinuti EU perpsketivu zemljama Zapadnog Balkana", kaže Borel.

zozep, borel

Šef diplomatije EU je u svojoj prvoj debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP ocenio da politika Unije prema Zapadnom Balkanu mora ostati na "vrhu evropske agende" i da se među zemljama članicama mora naporno raditi na pripremi samita EU - Zapadni Balkan, u Zagrebu 2020. godine

"To će biti ključna tačka za davanje odgovora o proširenju", izjavio je Borel.

Žozep Borel je naglasio da nije bilo moguće izbeći rat u bivšoj Jugoslaviji i ocenio da je reč o "velikoj tragediji".

"Nasleđe te tragedije je stvorilo podele, siromaštvo i sukobe na etničkim i nacionalnim osnovama, a Evropa je jedina koja može da ponudi rešenje za ovu situaciju", kaže Borel.

On je najavio da će se lično i u okviru Evropske komisije, čiji je potpredsednik, snažno angažovati za region.

Povodom najave da će prvo posetiti Beograd i Prištinu, Borel ocenjuje da, dok se ne formira vlast u Prištini, "nema koristi da tamo ide".

Ursula fon der Lajen: Želimo zapadni Balkan

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je nakon prvog sastanka sa svojim komesarima da Unija želi zapadni Balkan na svojoj strani. Ona se založila za paralelne procese revizije i odvijanje pristupnih procesa zemalja kandidata. O Zapadnom Balkanu, pred evropskim parlamentom, govorio je i novi komesar za proširenje Oliver Varheji. Iz Brisela izveštava Ivan Ilić.

 

 

Tagovi
Srodne vesti