Barozo: Srbija kandidat za Uniju 2009. godine

Izvor: Blic, 03.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Srbija kandidat za Uniju 2009. godine

Evropska komisija smatra da je potrebno dati zeleno svetlo primeni privremenog sporazuma i da Srbija, ukoliko ispuni neophodne uslove, može da dobije status kandidata za članstvo u Evropsku uniju 2009. godine, izjavio je juče predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

- EU trebalo da uvaži korake koji je Srbija preduzela hapšenjem Radovana Karadžića - rekao je Barozo posle sastanka s Tadićem. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naveo da će članice EU nastaviti da raspravljaju o ovom pitanju i odluka je u njihovim rukama, ali da smatra da bi trebalo uvažiti korake primenom privremenog sporazuma. Na pitanje o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, Barozo je odgovorio da „postoje procedure za razne odluke u primeni sporazuma", ali da smatra da ako sve bude išlo po planu i svi uslovi budu ispunjeni, moguće bi bilo dati Srbiji status kandidata za članstvo u 2009. godini" rekao je Barozo i naveo da je „to moguće, ali da se na to EU ne obavezuje".

- U svakom slučaju, Srbija ne može da preda zahtev za kandidaturu pre pozitivne odluke Saveta o ratifikaciji SSP i primeni privremenog sporazuma - objasnio je Barozo.

Predsednik Srbije Boris Tadić je naveo da Srbija želi da postane punopravni član Unije, kao i da očekuje primenu prelaznog trgovinskog sporazuma.

- Očekujem da će EU podržati želju Srbije da dobije status kandidata i postane članica Unije. Očekujem, takođe, da će tokom 2009. doći do napretka u ukidanju viza i da će Srbija doći na belu šengensku listu - rekao je Tadić. On je povodom izručenja Ratka Mladića rekao da Srbija radi sve što može kako bi našla Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

- Prvog dana nakon što ih pronađemo, mi ćemo ih isporučiti - rekao je Tadić.

Solana je posle sastanka s Tadićem izjavio da, kad je reč o inicijativi pred Generalnom skupštinom UN o traženju mišljenja Međunarodnog suda pravde o secesiji Kosova, nije na EU da govori srpskom predsedniku šta da radi. On je predsednik jedne zemlje koja želi da postane članica EU i uveren sam da zna šta treba da uradi što je u skladu s tim ciljem", rekao je Solana. Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić razgovarali su juče u Briselu i sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom, kao i sa predsednikom Evropskog parlamenta Hans-Gertom Peteringom.

Tadić: Nećemo priznati nove zemlje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Briselu, posle razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, da Srbija u narednom periodu neće priznati nezavisnost „takozvanih novih zemalja".

„Srbija neće raditi ništa što je u suprotnosti sa njenim interesima", rekao je Tadić odgovarajući na pitanje da li će Srbija priznati nezavisnost Južne Osetije i Anhazije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija iduće godine kandidat za EU

Izvor: RTS, 03.Sep.2008

Evropska komisija smatra da Srbija može da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji 2009. godine. Predsednik Srbije Boris Tadić istakao da Srbija želi da postane punopravni član EU i da očekuje primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma. ...

Nastavak na RTS...

Trgovinski sporazum biće odblokiran u septembru

Izvor: Poslovni magazin, 04.Sep.2008, 03:37

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da Evropska komisija očekuje da će 15. septembra, na sednici Saveta ministara EU, odblokirati trgovinski sporazum sa Srbijom i naglasio da će biti "izuzetno srećan" ako Srbija polovinom 2009. godine Srbija dobije status kandidata za ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.