Balicki: Vlasti Zaporožja spremne da prime Gutereša i IAEA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2022, 20:05

Balicki: Vlasti Zaporožja spremne da prime Gutereša i IAEA

Vlasti Zaporožja spremne su da prime generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), osiguraju njihovu bezbednost i iznesu dokaze o tome da su nuklearnu elektranu Zaporožje bombardovale ukrajinske oružane snage, izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije te oblasti Jevgenij Balicki.

"Potpuno smo spremni da ugostimo i Gutereša i IAEA, danas smo spremni da primimo sve koji će doći i da osiguramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihovu bezbednost", rekao je Balicki u intervjuu za TV kanal Rosija-24, a prenela je agencija TASS.

Kako je rekao, zaporoške vlasti spremne su da "osiguraju bezbedna oklopna vozila, pristup, obezbede svu neophodnu dokumentaciju, pokažu granate koje su bačene na njih".

"Pružićemo svu dokumentaciju i pokazati kako nuklearna stanica sada funkcioniše", dodao je Balicki.

Ruska i ukrajinska strana i danas međusobno optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom tvrdi da su Zaporožje granatirale proruske snage, dok zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov navodi da su oružane snage Ukrajine granatirale drugi put danas područje nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar.

Gutereš traži prekid dejstava oko elektrane u Zaporožju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas na hitan prekid svih vojnih aktivnosti oko najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine.

On je upozorio da bi svaka šteta mogla dovesti do "katastrofalnih posledica" u regionu i šire, prenosi AP.

Ruski i ukrajinski zvaničnici više puta su optuživali jedni druge za granatiranje elektrane.

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju UN (IAEA) Rafael Grosi upozorio je da je situacija u Zaporožju svakim danom sve opasnija u vezi sa elektranom koju kontroliše Rusija, a ukrajinsko osoblje nastavlja da vodi nuklearne operacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ukrajinci granatirali; napad odbijen

Izvor: B92, 12.Avg.2022, 16:40

Ukrajinska vojska granatirala je danas hidroelektranu Kahovskaja u Hersonskoj oblasti, saopštio je Kiril Stremousov..."Bilo je granatiranja. Generalno, napad je odbijen. Bilo je pogodaka, ali nisu bili kritični. Informacije još pristižu“, rekao je zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.