Antraks stigao do Pentagona?

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jun.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antraks stigao do Pentagona?

VAŠINGTON - Ministarstvo odbrane SAD sprovodi istragu o tome da li je i u zgradu Pentagona unet živi antraks, navodi Si-En-En, nakon prošlonedjeljnog otkrića da su uzorci tog bacila greškom poslati u 11 američkih država i još dvije zemlje.

"Ju-Es-Ej tudej" objavio je juče, pozivajući se na izjave dvojice neimenovanih zvaničnika Ministarstva odbrane, da je američka vojna laboratorija u Juti poslala uzorke živog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << antraksa i u tri laboratorije u Kanadi.

Pošiljka Pentagonu se trenutno testira kako bi se utvrdilo da li je sadržala živi patogen u trenutku kada je isporučena policijskim snagama u Agenciji za odbranu Pentagona, čije se laboratorije nalaze u Virdžiniji, prenosi "Raša tudej".

Izvorno je taj biološki agens bio namijenjen da se koristi za određivanje kalibara senzora u Pentagonu, koji bi mogli da otkriju hemijske ili biološke agense, objasnila su za Si-En-En dvojica zvaničnika Ministarstva odbrane.Pentagon nije ni objavio da li je antraks uopšte unet u zgradu ili na područje oko nje, kao ni koliki bi to eventualni problem mogao da bude za američke građane.

Do sada je samo jedna labaratorija u Merilendu prijavila da je primila uzorke živog antraksa, a Pentagon i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pokušavaju da utvrde da li je živi antraks poslat i drugim ustanovama.

Američki zvaničnici tvrde da zdravlje javnosti nije ugroženo jer, kako navode, čak i ako su pošiljke sadržale živi antraks, paketi su isporučeni u kontrolisanim uslovima.

Ipak, kontrola je bila slabija ukoliko se smatralo da pošiljka sadrži inertni antraks.

Si-En-En je imao uvid u dokument koji ukazuje na lokaciju odakle su poslati uzroci antraksa, koji su od 2007. godine poslati iz tri objekta u Dagveju u Juti.

U prethodnih nekoliko dana u Dagveju, ta tri objekta su prošla testove, ali možda će morati još 100 objekata da se testira, navodi jedan zvaničnik Ministarstva odbrane dodajući da ukoliko se u bar jednom od njih otkrije živi antraks, zvaničnici moraju da pronađu gdje je svaka pošiljka iz tih objekata poslata.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.