Ako ne formirate vladu imaćete sankcije

Izvor: B92, 19.Jun.2021, 14:15

"Ako ne formirate vladu imaćete sankcije"

Bejrut -- Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj kritikovao je danas libanske političare zbog kašnjenja u formiranju nove vlade.

On je upozorio da bi Unija mogla da uvede sankcije onima koji su odgovorni za politički zastoj u zemlji koja je pogođena teškom ekonomskom krizom.

Šef diplomatije EU je svoje komentare izneo danas nakon sastanka sa predsednikom Mišelom Aunom, a to je bio njegov prvi susret tokom dvodnevne posete Libanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

Borelj je poručio da bi libanski političari trebali brzo da formiraju novu vladu, sprovedu reforme i postignu dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi se počelo sa izvlačenjem zemlje iz parališuće ekonomske i finansijske krize.

"Neshvatljivo je da devet meseci nakon ostavke premijera još uvek nema vlade u Libanu. Nema vremena za gubljenje, samo hitan sporazum sa MMF-om spašava zemlju od finansijskog kolapsa", rekao je Borrelj.

On je dodao da je EU spremna da pomogne Libanu, ali je upozorio da će, ako budu postojale dalje opstrukcije za rešenje, Unija morati da razmotri druge pravce delovanja kao što su to predložile neke države članice.

"Savet Evropske unije razmatra i druge opcije, uključujući ciljane sankcije. Naravno da ne bismo voleli da idemo u tom pravcu, i nadamo se da to toga neće doći, ali je to u je u rukama libanskog rukovodstva", naglasio je Borelj.

Libanska ekonomska kriza izazvana decenijama korupcije i lošeg upravljanja započela je krajem 2019. godine i intenzivirala se poslednjih meseci.

Svetska banka saopštila je ranije ovog meseca da je kriza verovatno jedna od najgorih koje je svet video u više od 150 godina, dodajući da je zabeležen ekonomski pad od 20,3 odsto u 2020. godini, a da se očekuje da će ove godine dodatno pasti za 9,5 odsto.

Borba za vlast između mandatara Saada Haririja, na jednoj strani, i predsednika Auna i njegovog zeta Gebrana Basila, na drugoj strani, pogoršala je krizu uprkos upozorenjima svetskih lidera i ekonomskih stručnjaka na teške ekonomske posledice sa kojima se suočava Liban, nakon što je vlada premijera Hasana Diaba podnela ostavku ubrzo posle velike eksplozije u Bejrutu 4. avgusta u kojoj je život izgubilo 211 osoba, a ranjeno više od 6.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Borrell zaprijetio sankcijama EU libanskim političarima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jun.2021

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je 19. juna oštro kritikovao libanske političare zbog odgoda u formiranju nove vlade, upozoravajući da bi Evropska unija mogla uvesti sankcije onima koju su odgovorni za politički ćorsokak u krizi zahvaćenoj zemlji. Borrell je dao tu izjavu u predsjedničkoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.