"Ako ne formirate vladu imaćete sankcije"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj kritikovao je danas libanske političare zbog kašnjenja u formiranju nove vlade.

Izvor: B92

Subota, 19.06.2021.

13:15

Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

On je upozorio da bi Unija mogla da uvede sankcije onima koji su odgovorni za politički zastoj u zemlji koja je pogođena teškom ekonomskom krizom.

Šef diplomatije EU je svoje komentare izneo danas nakon sastanka sa predsednikom Mišelom Aunom, a to je bio njegov prvi susret tokom dvodnevne posete Libanu, prenosi Rojters.

Borelj je poručio da bi libanski političari trebali brzo da formiraju novu vladu, sprovedu reforme i postignu dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi se počelo sa izvlačenjem zemlje iz parališuće ekonomske i finansijske krize.

"Neshvatljivo je da devet meseci nakon ostavke premijera još uvek nema vlade u Libanu. Nema vremena za gubljenje, samo hitan sporazum sa MMF-om spašava zemlju od finansijskog kolapsa", rekao je Borrelj.

On je dodao da je EU spremna da pomogne Libanu, ali je upozorio da će, ako budu postojale dalje opstrukcije za rešenje, Unija morati da razmotri druge pravce delovanja kao što su to predložile neke države članice.

"Savet Evropske unije razmatra i druge opcije, uključujući ciljane sankcije. Naravno da ne bismo voleli da idemo u tom pravcu, i nadamo se da to toga neće doći, ali je to u je u rukama libanskog rukovodstva", naglasio je Borelj.

Libanska ekonomska kriza izazvana decenijama korupcije i lošeg upravljanja započela je krajem 2019. godine i intenzivirala se poslednjih meseci.

Svetska banka saopštila je ranije ovog meseca da je kriza verovatno jedna od najgorih koje je svet video u više od 150 godina, dodajući da je zabeležen ekonomski pad od 20,3 odsto u 2020. godini, a da se očekuje da će ove godine dodatno pasti za 9,5 odsto.

Borba za vlast između mandatara Saada Haririja, na jednoj strani, i predsednika Auna i njegovog zeta Gebrana Basila, na drugoj strani, pogoršala je krizu uprkos upozorenjima svetskih lidera i ekonomskih stručnjaka na teške ekonomske posledice sa kojima se suočava Liban, nakon što je vlada premijera Hasana Diaba podnela ostavku ubrzo posle velike eksplozije u Bejrutu 4. avgusta u kojoj je život izgubilo 211 osoba, a ranjeno više od 6.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: