Agencija: Prijava protiv Stankovića

Izvor: B92, 30.Maj.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Prijava protiv Stankovića

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije podnela prekršajnu prijavu protiv ministra zdravlja Zorana Stankovića jer je koristio državne resurse u stranačke svrhe.

On je, prema rečima direktorke Agencije Zorane Marković, time prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Stanković je u aprilu u svojstvu ministra zdravlja Srbije učestvovao na skupu o zdravstvu u Kopenhagenu u Danskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde je dao izjavu kao kandidat za predsednika Srbije.

"Potpisala sam prekršajnu prijavu u ponedeljak", rekla je Markovićeva.

Ona je kazala da agencija još čeka da Srpska napredna stranka pečatom verifikuje svoj odgovor u vezi s posetom bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija tokom izborne kampanje.

Agencija za borbu protiv korupcije dobila je 26. aprila odgovor SNS u kojem se navodi da ta partija nije platila "ni dinara" Đulijaniju, niti bilo kojem članu njegovog tima za dolazak u Beograd.

Prema njenim rečima, Demokratska stranka je u odgovoru agenciji navela da je DS platio troškove putovanja i boravka predsedničkog kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića na Međunarodni sajam tehnologije u Hanoveru.

"To su bila tri dramatična odskakanja u predizbornoj kampanji", kazala je Markovićeva.

"Kampanja je bila skupa"

Ona je dalje ocenila da je izborna kampanja bila skupa i dodala da će Agencija procenu troškova dati pošto od partija dobije izveštaje, Markovićeva očekuje da će ti izveštaji sukcesivno početi da stižu od 10. juna.

"Kampanja je bila skupa, ali su stranke dobile izuzetno visoke iznose iz javnih izvora za kampanju i imale svoja sredstva koja su sakupile iz privatnih izvora", rekla je Markovićeva.

Ona je podsetila da sve političke stranke na zahtev Agencije moraju da dostave svu dokumentaciju i sve potpisane ugovore sa subjektima i institucijama koje su pružile usluge za vreme kampanje.

Markovićeva je istakla da je država izdvojila oko osam miliona evra iz budžeta za parlamentarne izbore, što je podeljeno svim strankama, i da je taj iznos podeljen i predsedničkim kandidatima, kojih je bilo 12.

Agencija, dodala je ona, trenutno prikuplja sve podatke koje treba da sortira i kroz finansijske izveštaje uporedi sa cenama i troškovima koje su stranke platile.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije je rekla i da su tokom kampanje partije koristile dosta štampanog materijala u odnosu na prethodni period, da je sada bilo manje masovnih skupova i konvencija, ali i više bilborda i reklama.

"Prebrojavali smo i vrste reklama, i reklame u elektronskim medijima, ali i bilborde", rekla je Markovićeva.

Ona je navela da je kampanja, što se tiče stila, bila pristojnija od prethodnih, iako je bila kraća, dodajući da smatra da negativna kampanja nije prljava, već da je to vid legitimne kampanje.

Kroz ovaj neformalni susret sa novinarima, istakla je ona, ideja Agencije je da u predstojećem periodu objasni javnosti šta su njene nadležnosti i šta će novoimenovani funkcioneri i Agencija raditi kako bi vratili poverenje građana u institucije i funkcionere.

Markovićeva je istakla i da je cilj ovih susreta da se daju određeni podaci koji se tiču strukture izbornih kampanja i obima aktivnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijava protiv ministra zdravlja zbog zloupotrebe funkcije

Izvor: S media, 30.Maj.2012

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv ministra zdravlja Zorana Stankovića zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno odredbe kojom se zabranjuje korišćenje državnih resursa u stranačke svrhe, rekla je direktorka agencije Zorana Marković...Stanković...

Nastavak na S media...

Prijava protiv ministra zdravlja

Izvor: Danas, 30.Maj.2012

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv ministra zdravlja Zorana Stankovića zbog kršenja odredbe kojom se zabranjuje korišćenje državnih resursa u stranačke svrhe, rekla je juče direktorka Agencije Zorana Marković. Stanković je u aprilu u svojstvu ministra zdravlja...

Nastavak na Danas...

Prijava protiv ministra Stankovića zbog korišćenja funkcije u stranačke svrhe

Izvor: Telegraf.rs, 30.Maj.2012

Agencija za borbu protiv korupcije optužila Zorana Stankovića da je u aprilu, učestvujući na skupu o zdravstvu u Danskoj u svojstvu ministra zdravlja, dao izjavu kao kandidat za predsednika Srbije

Nastavak na Telegraf.rs...

Prekršajna prijava protiv ministra zdravlja

Izvor: OkRadio.rs, 31.Maj.2012, 11:25

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv ministra zdravlja Zorana Stankovića zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno odredbe kojom se zabranjuje korišćenje državnih resursa u stranačke svrhe, rekla je u sredu direktorka agencije Zorana Marković.Stanković...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.