Prijava protiv ministra Stankovića zbog korišćenja funkcije u stranačke svrhe

Agencija za borbu protiv korupcije optužila Zorana Stankovića da je u aprilu, učestvujući na skupu o zdravstvu u Danskoj u svojstvu ministra zdravlja, dao izjavu kao kandidat za predsednika Srbije

  • 2

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv ministra zdravlja Zorana Stankovića zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno odredbe kojom se zabranjuje korišćenje državnih resursa u stranačke svrhe, rekla je danas direktorka agencije Zorana Marković.

Stanković je u aprilu u svojstvu ministra zdravlja Srbije učestvovao na skupu o zdravstvu u Kopenhagenu u Danskoj gde je dao izjavu kao kandidat za predsednika Srbije.

-Potpisala sam prekršajnu prijavu u ponedeljak - rekla je Markovićeva.

Ona je kazala da agencija još čeka da Srpska napredna stranka pečatom verifikuje svoj odgovor u vezi sa posetom bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija tokom izborne kampanje.

Agencija za borbu protiv korupcije dobila je 26. aprila odgovor SNS u kojem se navodi da ta partija nije platila "ni dinara" bivšem gradonačelniku Njujorka Rudolfu Đulijaniju, niti bilo kojem članu njegovog tima za dolazak u Beograd.

Prema njenim rečima, Demokratska stranka je u odgovoru agenciji navela da je DS platio troškove putovanja i boravka predsedničkog kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića na Međunarodnom sajmu tehnologije u Hanoveru.

- To su bila tri dramatična odskakanja u predizbornoj kampanji - istakla je Markovićeva.

Marković je rekla da je minula izborna kampanja bila skupa i da će procenu troškova kampanje Agencija dati tek pošto od partija dobije finansijske izveštaje.

Marković je, pre početka neformalnog razgovara sa novinarima u organizaciji Agencije i nemačke fondacije "Konrad Adenauer", rekla da očekuje da će ti izveštaji sukcesivno početi da stižu od 10. juna.

- Kampanja je bila skupa, ali su stranke dobile izuzetno visoke iznose iz javnih izvora za kampanju i imale svoja sredstva koja su sakupile iz privatnih izvora - rekla je Marković.

Ona je podsetila da sve političke stranke na zahtev Agencije moraju da dostave svu dokumentaciju i sve potpisane ugovore sa subjektima i institucijama koje su pružile usluge za vreme kampanje.

Marković je istakla da je država izdvojila oko osam milona evra iz budžeta za parlamentarne izbore, koji su podeljeni svim strankama, i da je taj iznos podeljen i predsedničkim kandidatama, kojih je bilo 12.

Agencija, dodala je Marković, trenutno prikuplja sve podatke koje treba da sortira i kroz finansijske izveštaje uporedi sa cenama i troškovima stranaka.

Ona je navela da je kampanja, što se tiče stila, bila pristojnija od prethodnih, iako je bila kraća, dodajući da smatra da negativna kampanja nije prljava, i da je to vid legitimne kampanje.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mačak

    30. maj 2012 | 23:26

    Ako je ovo tačno, onda Stankoviću gdje ti je poštenje u koje se kuneš.

  • zile

    31. maj 2012 | 08:17

    ako je to neki kriterijum onda Tadica treba krivicno goniti,jer i kad je bio u svojstvu presednika Srbije vodio je kampanju u korist svoje stranke,a posle podnosenja ostavke,resurse drzavne (kola,obezbedjenje i dr.).Tu ne mislim i na najgore forsiranje kandidata Tadica kroz davanje mediskog prostora na TV stanicama i i pisanim medijima,gde se nije znalo da li govori kandidat ili vec izabrani presednik Srbije.I sada se medijski plasi narod naszalih prpmena u korist DS-ke i Tadica,a izbore su izgubili,kako god gledali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA