Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u svibnju

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Jun.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u svibnju

WASHINGTON - Američki su poslodavci u svibnju neto otvorili samo 38 tisuća novih radnih mjesta, najmanje u više od pet godina i višestruko manje nego što se očekivalo, pokazali su u petak podaci američke vlade.

Ukupan je broj neto otvorenih novih radnih mjesta najmanji od rujna 2010. godine. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su znatno veću brojku - približno 164 tisuće.

To znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je u tromjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem prosječno otvarano po 116 tisuća novih radnih mjesta mjesečno, u odnosu na 181 tisuću mjesečno koliko ih je otvarano u tromjesečnom razdoblju s krajem travnja.

Iz vlade tumače da je na svibanjsku brojku utjecao jednomjesečni štrajk radnika u tvrtki Verizon, koji je smanjio broj novozaposlenih za 34 tisuće.

Ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke za prethodna dva mjeseca koji pokazuju da je otvoreno ukupno 59 tisuća manje novih radnih mjesta nego što je početno procijenjeno. Tako su po novim procjenama u travnju ukupno otvorene 123 tisuće a u ožujku 186 tisuća novih radnih mjesta.

Od svibanjskih 38 tisuća na privatni sektor otpada 25 tisuća neto otvorenih radnih mjesta, najmanje od veljače 2010., a preostalih 13 tisuća otvoreno je u državnom sektoru, pokazuje izvješće ministarstava.

Stopa nezaposlenosti pritom je pala na 4,7 posto, s pet posto u mjesecu ranije, što se dijelom tumači izlaskom dijela građana iz evidencije radne snage.

Prema objavljenim je podacima u sektoru proizvodnje roba, koji uključuje sektor vađenja ruda i prerađivačku industriju, u prošlom mjesecu ukinuto čak 36 tisuća radnih mjesta, najviše od veljače 2010. godine. Čak i kada se izuzme štrajk u Verizonu, izvješće pokazuje svega 72 tisuće novih radnih mjesta u svibnju u SAD-u.

Posebno velike gubitke radnih mjesta bilježi sektor vađenja ruda u kojem je broj zaposlenih neto smanjen za 10 tisuća u svibnju. U odnosu na rujan 2014. godine, kada je zapošljavanje dosegnulo vrhunac, broj zaposlenih srezan za čak 207 tisuća, od čega su tri četvrtine otkaza pretrpjele aktivnosti podrške, pokazali su podaci ministarstva.

Neto povećanje broja radnih mjesta zabilježeno je u sektoru maloprodaje, koji je svibnju otvorio 11.400 novih radnih mjesta nakon što je u mjesecu ranije prvi put od prosinca 2014. godine smanjio broj zaposlenih.

Najnoviji podaci ukazuju na pogoršanje situacije na tržištu rada, što bi američkoj središnjoj banci Fed moglo otežati eventualnu odluku o povećanju kamatnih stopa na sjednici sredinom mjeseca. U prosincu lani podigla ih je prvi put u gotovo deset godina.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u maju

Izvor: Capital.ba, 04.Jun.2016, 07:20

VAŠINGTON,  Američki su poslodavci u maju neto otvorili samo 38.000 novih radnih mjesta, najmanje u više od pet godina i višestruko manje nego što se očekivalo, pokazali su u petak podaci američke vlade. Ukupan je broj neto otvorenih novih radnih mjesta najmanji od septembra 2010. godine. Ekonomisti...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.