Washington ponovno uvodi najstrože sankcije Iranu

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Nov.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Washington ponovno uvodi najstrože sankcije Iranu

WASHINGTON - Šest mjeseci pošto su zalupile vrata ugovoru o iranskom nuklearnom programu, Sjedinjene Države su u petak potvrdile da će u ponedjeljak ponovo uvesti najstrože sankcije Teheranu koje će obuhvatiti naftu i banke.

Washington je najavio "najstrože sankcije u povijesti" kako bi natjerao Iran na popuštanje i ljetos je uveo prvi paket mjera koje je ukinuo kada su se iranske vlasti 2015. obvezale >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pred velesilama da neće proizvesti atomsku bombu.

Unatoč prosvjedima iranskih čelnika, europskih saveznika Washingtona te Kine i Rusije, drugi paket stupa na snagu u ponedjeljak. Riječ je o sankcijama kojima će se svim zemljama i tvrtkama koje i dalje budu kupovale iransku naftu i poslovale s bankama Islamske Republike onemogućiti pristup američkom tržištu.

"Cilj je da režim ostane bez prihoda kojima se koristi kako bi sijao smrt i uništenje diljem svijeta", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

No osam zemalja moći će kupovati iransku naftu još najmanje šest mjeseci, "ali samo zato što ulažu velik napor kako bi svoj uvoz sirove nafte dovele na nulu", rekao je.

Popis tih zemalja znat će se u ponedjeljak. U ovom času zna se da Europska unija općenito govoreći nije među njima, ali jest Turska. Promatrači očekuju da će se izuzeće primijeniti i na Južnu Koreju, Indiju, Japan a možda i Kinu.

Washington je u kolovozu uveo sankcije Iranu nakon što je Donald Trump povukao SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji su 2015. potpisale velike sile.

Prema tom međunarodnom nuklearnom sporazumu godine 2016. povučena je većina međunarodnih sankcija koje su bile na snazi protiv Islamske Republike, a ona se zauzvrat obvezala ograničiti svoj nuklearni program.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao kako su sankcije "usmjerene na temeljnu promjenu ponašanja Islamske Republike Iran". On je naveo popis od 12 zahtjeva koje Iran mora ispuniti ako želi da se sankcije ukinu. Zahtjevi uključuju prekid potpore terorizmu i vojnog angažmana u Siriji i potpuno zaustavljanje razvijanja nuklearnog i programa balističkih projektila.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.