Izvor: RTS, 21.Avg.2020, 11:43

Vučić: Nema priznanja, ne isključujem pomeranje sastanka u Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa. Istakao je da – kad god da bude sastanka i gde god – nema šanse za potpisivanje priznanja Kosova, ni pod kojim uslovima.
Aleksandar Vučić je rekao da jedino što on garantuje to je da će se na sastanku u Vašingtonu i Briselu boriti za interese Srbije.

Onima koji, kako kaže, maštaju da će tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti potpisano priznanje Kosova, poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.
Vučić je, u izjavi novinarima nakon prisustva prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, upitan da prokomentariše pisanje o pomeranju termina za sastanak u Vašingtonu, i da bi on mogao da traje duže, odnosno preko noći, te da li to znači da se planira pritisak na Srbiju, rekao je da uvek postoji pritisak.
Kazao je da još ništa nije dogovoreno, i da vidi da postoje inicijative za vrlo kratko pomeranje datuma, za dan-dva.
Ukazao je da čeka da vidi o čemu se radi, nakon čega će obavestiti javnost i pružiti odgovor.
Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ni o čemu ne postigne dogovor.
"Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu 'čeka nas ovaj užas, pa onaj užas'... Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je 'da'", zaključio je Vučić.
"Voleo bih da budu samo ekonomske teme, ali ne isključujem iznenađenja" Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.
"Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali iznenađenja ne isključujem", rekao je Vučić novinarima.
Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.
"Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome", rekao je Vučić.
Vučić: O Dečanima u BriseluUpitan da li se o gradnji u zaštićenoj zoni Visoki Dečani čuo sa igumanom Savom Janjićem i da li će to pitanje biti tema razgovora u Beloj kući, koji bi trebalo da budu održani 2. septembra, Vučić je rekao da je o Dečanima razgovarao sa Markom Đurićem i drugim predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju i da je Beograd u skladu s tim preuzimao određene korake.
"Nastavićemo to da radimo. Mi možemo političkim i diplomatskim sredstvima da se borimo za Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, čak i za Banjsku na severu KiM, koju smo velikim delom obnovili i uložili ogromna finansijska sredstva", rekao je Vučić.
Istakao je da nema problem da o tome razgovara sa bilo kim, ukoliko neko misli da bi on mogao da pomogne.
"Ja ću svakako tu temu otvoriti u Briselu, jer, to je jedna od stvari o kojoj se mora govoriti u Briselu. A ne znam da li će se o tome govoriti u Vašingtonu", rekao je Vučić.
Vučić: O zločinima OVK i Specijalnom sudu posle VašingtonaPredsednik Srbije je rekao da će Specijalizovana veća razmatrati optužnice bivših pripadnika tzv. OVK 24. avgusta, a da se Srbija suočavala s nekim stvarima koje nije mogla da prihvati, o čemu će javnost biti obaveštena posle sastanka u Vašingtonu.
"Nismo mi klikeri da nas neko pomera kako hoće iako smo mali, a Amerika velika", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.
Povodom 22 godine od nestanka srpskih novinara sa KiM Đure Slavuja i Ranka Perenića, koje još nije rasvetljeno, Vučić je rekao da mi ne možemo ništa da uradimo, a "kosovskoj strani ne pada na pamet da otkriju gde leže", jer je teško da su posle toliko godina živi, a da se ništa nije znalo.
Rekao je da je, kada su oteti novinari, posetio porodicu Ranka Perenića u Bresju, gde su Srbi u to vreme bili većina, kao i u Kosovu Polju, i drugim okolnim mestima, gde smo, kaže, za razliku od danas imali i organe vlasti.
"Tada ste mogli da vidite sve probleme sa kojima se suočavala država", rekao je predsednik i dodao da je video i tragediju koja je zadesila suprugu Snežanu i dete Perenića, zbog čega je, kaže, tužan, ali ništa nije moglo da se učini.
O kritikama, Belorusiji, KošutnjakuPredsednik se tokom obraćanja osvrnuo i na kritike povodom postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.
Rekao je da je interesantno da oni koji su uveli rijaliti "Veliki brat" u Srbiju u spomeniku Stefanu Nemanji vide kič i šund.
Primetio je i da nema stvari koju uradi a da neko ne kaže da to nije dobro – bilo da je to auto-put, pruga, fabrika ili nešto drugo...
"To je protivljenje svemu novom i boljem", kaže Vučić i podseća da nema odgovora na njegovo pitanje zašto 75 godina nismo napravili film o Jasenovcu.
Predsednik je naveo da je zlonamerna laž da se Vojska Srbije navodno mešala u unutrašnje stvari i nemire u Belorusiji.
Rekao je da je zlonamerna informacija iskonstruisana na činjenici da se devet naših vojnika u Belorusiji zateklo na pripremama za međunarodne vojne igre u toj zemlji.
Ističe da naši vojska tradicinalno učestvuje na tom takmičenju i da se devet naših snajperista takmiči i da će se vratiti 6. septembra u zemlju.
Ne čudi ga, kaže, da su neki političari i to pokušali da iskoriste protiv sopstvene zemlje.
Vučić je govorio i o najavljenoj seči šume u Košutnjaku i rekao je da je protiv toga.
"Protiv sam sečenja šume u Košutanjku i nemam nikavu rezervu po tom pitanju, ali treba videti šta su prava potencijalnog investitora i da vidimo ko je tu napravio grešku u nekom ranijem periodu i kako to da se reši", dodao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nema priznanja, ne isključujem pomeranje sastanka u Vašingtonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa, ali je istakao da, kad god da bude sastanka i gde god - nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima...Vučić je rekao da jedino što...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.