Vučić: Konferencija AIPAC velika prilika da Srbija poboljša odnose sa SAD i Izraelom

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Mar.2020, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Konferencija AIPAC velika prilika da Srbija poboljša odnose sa SAD i Izraelom

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vašingtonu da njegovo učešće na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) predstavlja veliku priliku za Srbiju da poboljša odnose sa SAD i Izraelom.

Posle sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, Vučić je novinarima rekao da će večeras na konferenciji AIPAC, na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kojoj će govoriti pred 20.000 ljudi, pokušati na najbolji način da predstavi odnose Srbije sa Izraelom i sa SAD.

"Ovo je verovatno najvažniji događaj na kojem sam bio ili na kojem ću biti. U Srbiji ne razumemo značaj tog skupa. Nadam se da ćemo uspeti ono što ni ja nisam umeo pre 15, 20 godina, a dobar deo naše javnosti ne ume ni danas, da sagledamo koliki je značaj SAD i Jevreja u svetu i značaj dobijanja podrške i od SAD i od Izraela. Ako malo pomerimo te stvari, biće to veliki uspeh", kazao je Vučić.

On je naveo da će večeras govoriti "pred skoro 20.000 ljudi, predstavnika Jevreja iz SAD i celog sveta" i dodao da je AIPAC "najmoćnija i najsnažnija organizacija na svetu, ne samo lobistička", jer su tu, kako je rekao, "ljudi koji sublimiraju svu ekonomsku i političku moć savremenog, posebno zapadnog sveta".

"Besmisleno je očekivati da će SAD menjati stav o Kosovu, ali možemo da pokušamo da predstavimo Srbiju na drugačiji način i da imamo mnogo bolje odnose sa SAD", dodao je Vučić.

On je naveo da se delegacija Srbije u Vašingtonu suočava "s kampanjom koju su Albanci poveli preko filma jednog Hrvata, neki bi rekli hrvatskog ekstremiste Jakova Sedlara koji je pokušao da prikaže Srbe u negativnom svetlu tokom Drugom svetskog rata".

"Prikazao je kako je Nedićeva vlada progonila Jevreje, bez istorijskih činjenica i stvarnih podataka, a kako su ih Albanci muslimani spasavali od Srba. Iako su im se potkrale velike greške u filmu, oni taj film puštaju sutra i u Njujorku i u Vašingtonu i pokušavali su da spreče da se glas Srbije čuje na AIPAC-u", rekao je Vučić.

On je kazao i da je mnogo novca "davano sa jedne druge strane da se ne pominje reč Jasenovac na različitim manifestacijama".

"Ovo je prilika da govorim o stvarnom odnosu Srba i Jevreja i koliko su nam sudbine bile bliske u prošplosti. Iako sa njihovim holokaustom ništa ne možete da poredite, Jasenovac je naša zajednička sudbina, jedan od pet, šest koncentracionih logora čiji je naziv ispisan u Jad Vašemu tako da to svaki Jevrejin u svetu zna", naveo je Vučić.

On je rekao da je s Palmerom imao "dobar sastanak" na kojem su razgovarali o svim važnim pitanjima iz regiona i dodao da SAD pokazuju "sve veću zainteresovanost" za probleme u čitavoj Jugoistočnoj Evropi.

Vučić je kazao da po pitanju kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbe i BiH Palmer misli isto što i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

"Zahvalan sam obojici na otvorenosti i iskrenosti, oni smatraju da je važno da budu ukinute takse kako bismo mogli da razgovaramo o suštinskim pitanjima. Suštinskih političkih razgovora Beograda i Prištine o statusnim pitanjima nema dok ne budu ukinute takse", naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da još ne zna da li će se u Vašingtonu sastati s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem pod pokroviteljstvom Grenela, o čemu postoje spekulacije, jer "čeka rezultate oko ukidanja taksi".

Vučić se novinarima obratio uoči sastanka s izvršnim direktorom američke Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja Adamom Belerom.

"Predsednik SAD Donald Tramp postavio je Belera na čelo razvojno-finansijske korporacije s budžetom od 63 milijarde dolara. Prvi put su stavili Zapadni Balkan kao mesto gde bi da investiraju novac, a ne samo Aziju i Afriku. Žele da investiraju u preduzetništvo, u naš privatni sektor, to može drastično da doprinese razvoju Srbije", kazao je Vučić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić se sastao sa Palemrom

Izvor: Danas, 01.Mar.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić satao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, objavljeno je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.