Vučić: Deficit ide na tri odsto

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Deficit ide na tri odsto

BORD izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda bi 26. juna u Vašingtonu trebalo da odobri prvu reviziju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom. Nema otvorenih pitanja sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a Srbija je ispunila sve uslove, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u sredu u Oslu, gde je učestvovao na poslovnom forumu za norveške privrednike. Kako je rekao, Vlada Srbije je strogo kritikovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u našoj javnosti jer pre šest meseci nije obećavala "da će teći med i mleko, već da će biti znoja i suza". - Kao premijer sam bio iskren i nisam mario za reakcije i političku popularnost i poene, jer smo znali da moramo da rešimo naš fiskalni deficit i nakon toga smo zaključili aranžman sa MMF-om i prošli smo prvu reviziju te međunarodne finansijske institucije - naveo je srpski premijer. Samo tokom dva meseca ove godine smo imali budžetski deficit, jer zbog kamatne stope beležimo primarni budžetski suficit. On je rekao da smo zatim imali svakog meseca veliki suficit, kao što je slučaj i u junu, ali da su naš problem i dalje visoke kamatne stope. - Srpska vlada će biti uporna u tome da stigne kriterijum iz Mastrihta prema kojem je granica fiskalnog deficita tri odsto BDP-a i da inflacija bude stabilna. Započeli smo reforme ali još nismo zadovoljni rezultatima u restrukturiranju velikih državnih i javnih preduzeća. On je naveo da su pred vladom i druga važna pitanja kojima treba da se pozabavi u narednim mesecima, na primer otpuštanje viška zaposlenih u javnoj administraciji. Među norveškim privrednicima, Vučić je izdvojio "Telenor", jer su , kako je rekao, jedan od najvećih i najboljih investitora u Srbiji koji uvek plaća takse, a ne traži posebne uslove poslovanja. Premijer je rekao da bi voleo da vidi veću prisutnost norveških kompanija u Srbiji, ističući da bi trebalo povećati trgovinsku razmenu između Norveške i Srbije, koja sad iznosi 32 miliona evra. NAPREDAK NA BIZNIS LISTI PREMIJER je naveo da veruje da će Srbija na biznis listi sa 91. doći na 41. ili 42. mesto u julu, što će, kako je naveo, biti znak za investitore da treba da dođu u Srbiju. - Ne kažem da smo idealno mesto, daleko smo od toga, ali uradili smo dosta reformi, možemo da se poredimo sa svima u regionu, imamo ljude koji su obrazovani i vredni - rekao je Vučić.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vučić: Deficit pada na tri odsto BDP

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2015

BORD izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda bi 26. juna u Vašingtonu trebalo da odobri prvu reviziju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom. Nema otvorenih pitanja sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a Srbija je ispunila sve uslove, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.