Kraj recesije u SAD krajem leta

Izvor: S media, 17.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj recesije u SAD krajem leta

Velike američke banke prognoziraju da će recesija u SAD prestati kraje leta, ali istovremeno predvidjaju produženu slabost privrede do naredne godine, objavljeno je danas u Vašingtonu.

Šef ekonomista banke "JP Morgan čejz" Brus Kasmen, koji je i predsednik Komiteta ekonomskih savetnika Udruženja američkih banaka, očekuje da se bruto domaći proizvod SAD uveća, tokom perioda jul - septembar, 0,5 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nakon projektovnog pada od 1,8 procenata u tekućem tromesečju.

Šef Uprave federalnih rezervi SAD Ben Bernanki takodje očekuje oporavak američke privrede i predvidja kraj recesije u razdobolju do kraja ove godine, prenela je agencija Blumberg.

Američko tržište rada će, medjutim, ostati i dalje problematicno, navode eksperti pomenutog Komiteta, uz napomenu da će se stopa lica bez posla tokom prvog kvartala iduće godine uvećati na oko deset odsto.

Kao pozitivnu vest analitičari Komitata navode i stabilizaciju potrošačke tražnje koja, inače, obuhvata oko dve trećine američke privrede.

Potrošačka tražnja je sada živnula, nakon što je potkraj prošle godine drastično opala, ističe Kasmen, uz opasku da su širom SAD biznismeni smanjili, tokom poslenjih nekoliko meseci, zalihe razne robe, što bi pozitivno trebalo da deluje na nacionalno tržište rada.

Veliki problem je i dalje nedovoljan kreditni potencijal oslabljenog bankarskog sektora, jer prema najnovijim podacima američkog ministarstva finansija pozajmice grupe od dvadesetak velikih domaćih banaka opale su u aprilu četvrti put u proteklih pola godine.

Ukupne pozajmice 21 velike američke banke smanjene su, naime, tokom aprila, u odnosu na mart, 0,8 odsto, na 4,34 biliona (hiljade milijardi) dolara.

Komitet takodje očekuje da se tokom 2009. donekle oporavi i američko stambeno tržište, što bi omogućilo da taj sektor prvi put u proteklih nekoliko godina pozitivno deluje na rast ukupne privrede SAD.

Najnoviji znak da se situacija na stambenom tržištu popravlja stigao je juče, u vidu izveštaja da je izgradnja novih kuća i apartmana u maju uvećana, računato prema godišnjoj osnovi, 17,2 odsto - na 532 hiljade jedinica. Analtičari su prethodno predvidjali da ta brojka neće biti veća od 500 hiljada.

Kasmen smatra da će rekordno visok američki budžetski deficit, koji je za ovu godinu projektovan na 1,85 biliona dolara, ostati u dužem periodu "jasan izazov za privredu SAD", čak iako u medjuvremenu ostvari pozitivan rast.

Od ostalih ekonomskih pokazatelja eksperti Komiteta ukazuju na vrlo nisku tekuću inflatornu stopu koja će, prema njihovoj oceni, omogućiti Fed - u da zadrži sadašnji bezmalo nulti nivo referentne kamate sve do drugog polugodja iduće godine.

Potrošačke cene u SAD, isključjući hranu i energiju, opašće jedan odsto do kraja ove godine. Analtičari su u anketi Rojtersa procenili da je inflatorna stopa na kraju maja uveća, u odnosu na isto lanjski period, 1,8 odsto.

Podaci američkog ministarstva rada pokazuju, inače, da je indeks proizvodjačkih cena u SAD tokom perioda od godinu dana, zaključeno sa prošlim mesecom, opao pet odsto, što je najveće smanjenje tog pokazatelja u minulih šest decenija.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Banke predviđaju kraj recesije

Izvor: B92, 17.Jun.2009

Vašington -- Velike američke banke predviđaju da će recesija u SAD prestati krajem leta, ali istovremeno predviđaju produženu slabost privrede do naredne godine... Šef ekonomista banke "JP Morgan čejz" Brus Kasmen, koji je i predsednik Komiteta ekonomskih savetnika Udruženja američkih banaka,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.