Velika je borba između Vašingtona i Brisela

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 22:51

"Velika je borba između Vašingtona i Brisela"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u "Prvoj temi" da još nije čuo šta bi bilo rešenje za "kosovsko pitanje".

"Nisam dobio ikakav predlog", rekao je on.

Na pitanje da li očekujemo postavljanje ultimatuma i da li imamo jačinu da na ultimatum odgovorimo, on je rekao:

"Ne. Gledam junačenje u kampanji kako će naša vojska i policija da caruju na Kosovu i kako je sve divno. Nije divno. Moramo da pomognemo ljudima, da se borimo, da administrativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << linija bude otvorena".

Kaže da nova platforma kosovskih zvaničnika za rešavanje problema Kosova samo "spisak lepih želja neodgovornih političara".

Navodi i da će Lajčak doći u Srbiju več posle izbora, a da će već do 26. on ili premijerka Brnabić otputovati u Vašington.

"Naslućujem, kao ne toliko glup čovek, šta je to što bi oni voleli. Različite su agende Vašingtona i Brisela ali bi da dođu do sličnog rezultata. Velika je borba između njih ko će voditi pregovore.", navodi.

"Njihov predlog će ovako ili onako biti nezavisnost Kosova koju mi treba da prihvatimo", ističe.

"Mi ćemo svakako prihvatiti evropsku stranu jer smo na evropskom putu, ali ne može da kažemo Grenelu „ne“. Nama to ništa neće pomoći. Nama je važna naša sloga, naše jedinstvo i važo je da ljudi izađu na izbore. Da pokažemo da imamao dovoljno snage da kažemo „ne“ ili da prihvatimo kompromis. Mi to ne možemo rešiti lako, zato sam rekao Srbija neće ići sa belom zastavom", rekao je Vučić

Predsednik je naveo da je "naša platforma da se borimo za svakog čoveka na KiM, za svaku kuću, crkvu i manastir na KiM, za Srbiju na Kosovu".

On je dodao da moramo i da shvatimo u kakvoj smo situaciji i da je tamo 93 odsto Albanaca.

"Svima je cilj da Srbija ne dobije ništa na KiM, zato je nemoguće da se nađemo na pola puta. U našoj platformi Kosovo je deo Srbije, ali u njihovim Kosovo je nezavisna država", kazao je on.

"Insistiraće se na formiranju Zajednice srpskih opština, ali Albanci to neće ni da čuju. Strane sile, sa druge strane, obećavaju da će to biti stavljeno na dnevni red. Briselski sporazum ima 6 od 15 tačaka koje govore o Zajednici srpskih opština. Nijedna nije ispunjena", dodaje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.